Pokrovitelj nagrada je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Povjerenstvo donosi odluku tijekom travnja 2018. , a dodjela nagrada bit će održana u lipnju u VRH-u Berlinu

Otvoren je natječaj za dodjelu nagrada Njemačkog društva za kroatistiku i Veleposlanstva RH u Berlinu najboljim apsolventima na sveučilištima u Njemačkoj.
Na njemačkim sveučilištima studira veliki broj studenata hrvatskog podrijetla, koji za završne radove često biraju teme iz hrvatske kulture i društva. I njemački studenti kroatistike pišu završne radove na hrvatske teme. Ti radovi nastaju na stupnjevima bachelor ili master, ali i na stupnju disertacije, pa čak i habilitacije.
Namjera je Njemačkog društva za kroatistiku i Veleposlanstva RH u Berlinu da se svake druge godine nagrade najbolji radovi hrvatskih ili njemačkih studenata i mladih znanstvenika, kao i najbolji završni sveučilišni radovi na teme iz hrvatske kulture i društva.
Nagrade se dodjeljuju radovima koji su dobili ocjene od 1,0 – 1,5, odnosno kod disertacije ocjenu summa i magna cum laude. Za svaki akademski stupanj dodjeljuje se po jedna nagrada – bachelor, master, disertaciju odnosno habilitaciju.

Dodjeljivanje ovih nagrada ima dvojaku svrhu. Odaje se javno priznanje najboljim studentima i mladim znanstvenicima, ali i omogućuje još bolje povezivanje pripadnika hrvatske zajednice u Njemačkoj te njemačkih studenata i mladih znanstvenika s Hrvatskom.
Za prijavu na natječaj potrebno je do petka, 6. travnja poslati jedno (za radnje na stupnju bachelor i master) odnosno dva (za doktorske radnje i habilitacije) stručna mišljenja tj. ocjene rada matičnog sveučilišta, jedan primjerak završnog rada te jedan exposé od 1-2 stranice, u kojem su predstavljeni tema i rezultati rada.
Potrebno je priložiti i životopis kandidata. Prijedlozi, odnosno svi dokumenti se u obliku PDF datoteke šalju na adresu erstic@germanistik.uni-siegen.de.
Prijavljeni završni radovi ne smiju biti stariji od dvije godine.
Pokrovitelj nagrada je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Povjerenstvo donosi odluku tijekom travnja 2018. godine. Dodjela nagrada bit će održana u lipnju u VRH-u Berlinu.
(Hrvatski glas Berlin)