Najboljim ostvarenjima dodjeljuje se nagrada ‘Vesna’. Ove godine ju je za najbolji dugometražni igrani film osvojio Ivan, slovensko-hrvatska manjinska koprodukcija

U subotu, 16. rujna su u slovenskom Portorožu dodijeljene nagrade 20. Festivala slovenskog filma. Među nagrađenim naslovima našle su se i hrvatske manjinske koprodukcije ‘Playing men’, ‘Ustrajnost’, ‘Muškarci ne plaču’, ‘Svaka dobra priča je ljubavna priča’ te ‘Ivan’ koji je odnio i nagradu za najbolji dugometražni igrani film. Leonu Lučevu pripala je nagrada za najbolju mušku glavnu ulogu koju je ostvario u slovenskom filmu Rudar.
Festival slovenskog filma najznačajnije filmski festival u Sloveniji koji predstavlja pregled domaće audiovizualne produkcije. Tijekom pet dana trajanja u rujnu u Portorožu se prikazuju dugometražni i kratkometražni igrani i dokumentarni filmovi te animirani filmovi snimljeni u Sloveniji u proteklih godinu dana. Najboljim ostvarenjima dodjeljuje se nagrada ‘Vesna’.
Ove godine ‘Vesnu’ za najbolji dugometražni igrani film, uz novčanu nagradu od 5 000 eura, osvojio je Ivan, slovensko-hrvatska manjinska koprodukcija (hrvatski koproducent je Propeler film), redatelja Janeza Burgera, koji je odnio nagradu i za najbolji scenarij (Srdjan Koljević, Melina Koljević, Janez Burger i Aleš Car), najbolju žensku ulogu (Maruša Majer), najbolju izvornu glazbu (Damir Avdić), najbolju fotografiju (Marko Brdar) i najbolju masku (Alenka Nahtigal), a pripala mu je i Nagrada žirija slovenskih filmskih kritičara i kritičarki te Nagrada Art kino mreže Slovenije. Primajući nagradu u Portorožu za ovu psihosocijalnu dramu, koja se bavi suvremenim čovjekom u potrazi za samim sobom, producent filma Miha Černec iz produkcijske kuće Staragara zahvalio je na potpori Hrvatskom audiovizualnom centru.
‘Vesna’ za najbolji dokumentarni film pripala je filmu Playing men Matjaža Ivanišina (hrvatski koproducent je Restart), a ona za najbolju manjinsku koprodukciju filmu Muškarci ne plaču Alena Drljevića (jedan od koproducenata je i hrvatska Produkcija Živa). ‘Vesna’ za najbolji autorski rad-eksperimentalno AV djelo dodijeljena je filmu Ustrajnost Mihe Knifica (hrvatski koproducent je Nukleus Film), a za uloge u istom naslovu ‘Vesnom’ za najbolju sporednu žensku i mušku ulogu nagrađeni su Ivanka Mežan i Brane Grubar. Film Svaka dobra priča je ljubavna priča Matjaža Ivanišina i Rajka Grlića (hrvatski koproducent je NP7) nagrađen je za posebna dostignuća.

Treba istaknuti i nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu koju je dobio Leon Lučev za svoju izvedbu rudara Alije u slovenskom filmu Rudar Hanne Slak. Isti je film osvojio još nekoliko ‘Vesni’ među kojima je i ona za najbolju režiju.
(HAVC)