Nagrada se od 1986. godine dodjeljuje piscima i esejistima iz srednje i istočne Europe. Prvi dobitnik Vilenice bio je Fulvio Tomizza, a od autora iz Hrvatske do sada su je dobivali Slavko Mihalić (2000.) i Mirko Kovač (2003.)

Hrvatska književnica Dubravka Ugrešić dobitnica je ovogodišnje međunarodne književne nagrade Vilenica koju svake godine dodjeljuje Društvo slovenskih književnika, objavio je žiri u Ljubljani.
Nagrada se od 1986. godine dodjeljuje piscima i esejistima iz srednje i istočne Europe. Prvi dobitnik Vilenice bio je Fulvio Tomizza, a od autora iz Hrvatske do sada su je dobivali Slavko Mihalić (2000.) i Mirko Kovač (2003.).
‘Autorski opus Dubravke Ugrešić prelazi nacionalne kulturne okvire, a njen rad karakteriziraju literarna i osobna beskompromisnost, te odbijanje svake manipulacije i nekritičkog prihvaćanja ustaljenih obrazaca’, naveo je žiri u obrazloženju nagrade.
Na slovenski jezik prevedena su njezina četiri prozna djela, najprije roman ‘Forsiranje romana-reke’ 1992. godine, te knjiga eseja ‘Kultura laži’.
Nagrada će joj biti uručena tijekom predstojećeg 31. po redu međunarodnog literarnog festivala Vilenica.
(tportal.hr)