Nagradu Soljačić najboljim maturantima 22. kolovoza 2016. zajednički će u Zagrebu dodijeliti profesor Soljačić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar – i to drugu godinu za redom

Iznosom od pet tisuća (5.000) američkih dolara ugledni hrvatski znanstvenik Marin Soljačić nagradit će najbolje maturante za izniman uspjeh na državnoj maturi.
Nagrada se dodjeljuje od godine 2015. za postignute rezultate iz fizike i matematike, a namjera ove inicijative je potaknuti daljnji akademski razvoj mladih naraštaja.
Marin Soljačić redoviti je profesor na Odsjeku za fiziku na Massachusetts Institute of Technology (MIT). Soljačić je odlučio financirati ovu nagradu kako bi dao posebno priznanje mladim ljudima u Hrvatskoj, iznimno talentiranima za fiziku i matematiku, te pokazao da se izvrsnost prepoznaje i cijeni, a mladim ljudima dao dodatnu motivaciju za daljnji akademski rad i napredak.

Ministar Predrag Šustar zahvalio je profesoru Soljačiću na ovoj hvalevrijednoj inicijativi te dodao kako je ovo jedan od najboljih načina na koji naši znanstvenici u inozemstvu mogu ostati povezani s domovinom i to tako da ulažu u buduće naraštaje hrvatskih znanstvenika, od kojih se nagrađuju najbolji i pritom potiče kultura izvrsnosti te pokazuje briga za darovite učenike.

Kriterij za dodjelu Nagrade Soljačić u iznosu od pet tisuća američkih dolara, odnosno oko 33.000,00 kuna, su sljedeći:
Dobitnik/ca nagrade je maturant/ica koji/a na državnoj maturi postigne: najbolji rezultat/najviši postotak riješenosti testa iz Matematike (A razina) + postotak iz Fizike; ako bude dvoje ili više maturanata/ica s jednako visokim postotkom riješenosti testova prema prvome kriteriju, u kriterij ulaze i rezultati testa iz Hrvatskoga jezika (s time da se Hrvatski A boduje 20% više nego Hrvatski B); ako i nakon toga kriterija ponovno bude dvoje ili više maturanata/ica s jednako visokim postotkom riješenosti testa, nagradu će dijeliti svi takvi kandidati.
Nagradu Soljačić najboljim maturantima 22. kolovoza 2016. zajednički će u Zagrebu dodijeliti profesor Soljačić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar.

Izvor MZOS