Riječ je o nagradi koja je uspostavljena financijskom donacijom hrvatskog znanstvenika Marina Soljačića, profesora na Massachusetts Institute of Technology (MIT) u Bostonu, a dodijelit će je osobno prof. dr. sc. Soljačić, zajedno s prof. dr. sc. Vedranom Mornarom, ministrom znanosti, obrazovanja i sporta. Nagrada će se dodjeljivati i idućih godina

Riječ je o nagradi koja je uspostavljena financijskom donacijom hrvatskog znanstvenika Marina Soljačića, profesora na Massachusetts Institute of Technology (MIT) u Bostonu, a dodijelit će je osobno prof. dr. sc. Soljačić, zajedno s prof. dr. sc. Vedranom Mornarom, ministrom znanosti, obrazovanja i sporta. Nagrada će se dodjeljivati i idućih godina.
Marin Soljačić, profesor na odsjeku za fiziku na Massachusetts Institute of Technology, odlučio je financirati ovu nagradu kako bi odao posebno priznanje mladim ljudima u Republici Hrvatskoj, iznimno talentiranima za fiziku i matematiku, kako bi pokazao da se izvrsnost prepoznaje i cijeni, te mladim ljudima dao dodatnu motivaciju za daljnji akademski rad i napredak. Soljačić navodi kako su mu mnoge od nagrada koje je dobio tijekom svog života, a koje su uspostavili imućni donatori: Pappalardo, MacArthur, Blavatnik, u karijeri bile posebno motivirajuće. “Zbog toga sam, sada kada sam i ja u financijskoj mogućnosti da to učinim, odlučio pokrenuti jednu takvu nagradu koja bi motivirala talentirane studente u Hrvatskoj i to u poljima koja su meni iznimno draga: fizika i matematika“ navodi Soljačić te ističe kako je zahvalan ministru Mornaru i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta te New York Academy of Science na podršci i tehničkoj pomoći u provedbi Nagrade Soljačić”.
Ministar Mornar je u vezi s tim naglasio: “Veseli me što je g. Soljačić nesebično podijelio svoju zasluženu nagradu s mladim ljudima u Hrvatskoj, s ciljem popularizacije znanosti, svjestan činjenice da Hrvatskoj treba više stručnjaka iz prirodnih i tehničkih znanosti.”
Soljačić je maturirao 1992. u zagrebačkom MIOC-u (XV. gimnazija), a nakon mature dobio je stipendiju za studij na sveučilištu Massachusetts Institute of Technology (MIT) u SAD. Soljačić je 1996. na MIT-u diplomirao dva studija: fiziku i elektrotehniku, dok je 2000. obranio doktorat iz fizike na Sveučilištu Princeton. Iste godine Soljačić se vraća na MIT gdje započinje Pappalardo post-doktorski studij, 2003. postaje vodeći istraživač, 2005. docent fizike, a 2011. godine redovni profesor na MIT-u. U 2005. dobiva “Adolph Lomb Medal” od Optical Society of America, koje dotično strukovno udruženje dodjeljuje svake godine jednom znanstveniku mlađem od 35 godina, za najbitnija otkrića u optici širom svijeta. 2006. je dobitnik nagrade TR35 koja se dodjeljuje najboljim inovatorima mlađim od 35 godina, koju dodjeljuje “Technology Review”, najstariji časopis za tehnologiju na svijetu. 2008. dobio je i “nagradu za genije”, zaklade MacArthur. 2011. izabran je u Young Global Leaders of World Economic Forum. U 2014. dobiva Blavatnik Award for Young Scientists, za najboljeg znanstvenika fizičkih znanosti i inženjeringa u SAD-u, mlađeg od 42 godine.

Dobitnik Nagrade Soljačić bit će maturant/ica koji/a na državnoj maturi 2015. postigne:
1.najbolji rezultat/ najviši postotak riješenosti testa iz Matematike (A razina) + postotak iz Fizike
2.Ukoliko bude dvoje ili više maturanata/ica s jednako visokim postotkom riješenosti testova prema kriteriju (i), u kriterij ulaze i rezultati testa iz Hrvatskog jezika (s time da se Hrvatski A boduje 20% više nego Hrvatski B)
3.Ukoliko i nakon toga kriterija ponovno bude dvoje ili više maturanata/ica s jednako visokim postotkom riješenosti testa, nagradu će dijeliti svi takvi kandidati. (public.mzos.hr)