Projekt predstavlja primjenu najsuvremenije tehnologije proširene stvarnosti (AR) u turizmu, a realiziran je u Šibeniku na tri lokacije: Meštrovićev spomenik Juraju Dalmatincu, katedrala Sv. Jakova i UNESCO-va spomen ploča kulturne baštine. Priču je, zasad, moguće čuti na hrvatskom, engleskom i japanskom jeziku


PROJEKT 3D AR Virtualni Portal hrvatskih tvrtki Momentum Studija i DSP Studija dobitnik je najprestižnije svjetske nagrade u turizmu Ulysses (Uliks) za 2013. godinu u kategoriji Tehnološkog razvoja i inovacija, koju dodjeljuje Svjetska turistička organizacija (UNWTO).
Nagrade su dodijeljene ove srijede u sjedištu UNWTO-a u Madridu, a osim spomenutog hrvatskog projekta, ove godine su za to ugledno priznanje u najzahtjevnijoj kategoriji bili nominirani i projekti iz Južne Koreje i Italije.
Nagradu je u Madridu primio idejni tvorac, Zagrepčanin Nenad Obrenović iz DSP Studija.
Podsjetimo, ovaj hrvatski projekt predstavlja primjenu najsuvremenije tehnologije proširene stvarnosti (AR) u turizmu, a realiziran je u Šibeniku na tri lokacije: Meštrovićev spomenik Juraju Dalmatincu, katedrala Sv. Jakova i UNESCO-va spomen ploča kulturne baštine.
Riječ je proizvodu koji bismo mogli usporediti s Google naočalama. Naravno, s primjenom u turizmu.
Instalacijom AR (Augmented Reality) aplikacije na mobilni telefon ili tablet, korisniku se pruža mogućnost da usmjeravanjem kamere telefona/tableta prema AR lokaciji na zaslonu uređaja dobije prikaz virtualnog 3D modela Jurja Dalmatinca. Model se pri tome obraća korisniku i iznosi podatke o povijesti gradnje šibenske katedrale, graditelju Juraju Dalmatincu te UNESCO-vom uvrštenju katedrale u popis svjetske kulturne baštine.
Kreativni dio tima čine Kristijan Mršić i Boris Hergešić iz Momentum Studija, koji su dizajnirali 3D modele, te Nenad Obrenović iz DSP Studija, koji je osmislio scenarij digitalnog sadržaja.

Demonstracija na http://vimeo.com/70254521

Projekt virtualnog Jurja Dalmatinca, izrađen u 3D tehnici, je, moglo bi se reći, trodimenzionalni vremeplov, prvi takav u Hrvatskoj i Europi. To je vodič koji edukativno i zabavno, kroz jednostavnu instalaciju na mobilnom telefonu ili tabletu, a turistima osim informacija o šibenskoj katedrali nudi i mogućnost fotografiranja s virtualnim graditeljem katedrale te kratku povijest o gradnji najljepšeg spomenika u Šibeniku. Priču je, zasad, moguće čuti na hrvatskom, engleskom i japanskom jeziku.
Aplikacija će, prema stavkama iz idejnog rješenja, uskoro imati virtualna 3D rješenja kojima će biti ispričana kompletna povijest Šibenika i tvrđave Barone, s naglaskom na Kandijski rat, te će omogućavati pogled na Šibenik kakav je bio u 17. stoljeću.
Ovaj uspjeh veliki je doprinos pozicioniranju Hrvatske na svjetskoj turističkoj karti te iskorak u smjeru ponude kakvu današnji turisti očekuju. (Indeks.hr)