Film ovih je dana prikazan i na CinEastu – Festivalu srednjeeuropskog i istočnoeuropskog filma u Luksemburgu te na Međunarodnom filmskom festivalu u Haifi, a tijekom studenog odlazi na festivale u Solunu i Ljubljani

Dugometražni igrani film “S one strane” Zrinka Ogreste, hrvatski kandidat za 89. nagradu Oscar u kategoriji najboljih stranih filmova, osvojio je posebno priznanje na festivalu “Al Este del Plata” održanom u Buenos Airesu i Cordobi.

Hrvatski film nagradio je žiri u kojemu su bili češki redatelj Petr Vaclav, programski direktor festivala Marcelo Alderete i argentinski producent Nicolas Batlle, dok je najboljim filmom proglašen “Koza” Ivana Ostrochovskog.

Središnji lik Ogrestinog sedmog cjelovečernjeg igranog filma je patronažna sestra Vesna (Ksenija Marinković), koja je dvadeset godina ranije s djecom preselila u Zagreb, pobjegavši od događaja s kojima se u manjoj sredini više nije mogla nositi. Prošlost je sustiže u obliku telefonskih poziva koji otkrivaju od čega je pobjegla i može li od toga uopće pobjeći.

Festival Al Este del Plata, koji se održava u listopadu, argentinskoj publici predstavlja najbolja ostvarenja iz zemalja središnje i istočne Europe. Među devet filmova u natjecateljskom programu ovogodišnjem, trećem izdanju festivala bio je i “Zvizdan” Dalibora Matanića.

Ogrestin film ovih je dana prikazan i na CinEastu – Festivalu srednjeeuropskog i istočnoeuropskog filma u Luksemburgu te na Međunarodnom filmskom festivalu u Haifi, a tijekom studenog odlazi na festivale u Solunu i Ljubljani.
(Hina)