Dobitnik je utemeljitelj (1983.) i dugogodišnji predsjednik Bečke radne zajednice za narodnosna pitanja – Instituta za narodne grupe (Wiener Arbeitsgemeinschaft für Volksgruppenfragen – Volksgruppeninstitut)

Sedmeročlani žiri unutar Hrvatskoga centra u siječnju je jednoglasno je odlučio o dobitniku Kulturne nagrade «Metron» za 2017. Ovom nagradom će biti počašćen dr. Heinz Tichy, utemeljitelj (1983.) i dugogodišnji predsjednik Bečke radne zajednice za narodnosna pitanja – Instituta za narodne grupe (Wiener Arbeitsgemeinschaft für Volksgruppenfragen – Volksgruppeninstitut).
U okviru ovoga nadstranačkoga društva Heinz Tichy se je zalagao za priznanje prije svega, autohtonih, starosjedilačkih, ali i alohtonih, novodoseljenih narodnih grupa u Beču. U okviru ovoga društva od početka je bilo uključeno Hrvatsko gradišćansko kulturno društvo u Beču, kasnije Hrvatski centar, a kao predsjednik ovoga društva (HGKD) Demetar Karall je otpočetka bio član predsjedništva ove bečke radne zajednice.

Nadalje, Tichy se, uz ostalo, 2017. posebno zalagao i za realizaciju postavljanja dvojezične spomen-ploče „ocu gradišćanskohrvatske vjerske književnosti Grguru Mekiniću u bivšem Nadásdyjevom dvorcu u srednjogradišćanskom Keresturu (danas Schloss Lehmden/Deutschkreutz).
U dogovoru s nagrađenim Tichyjem, Hrvatski centar planira svečanu dodjelu Nagrade «Metron» u mjesecu ožujku.
(www.hrvatskicentar.at)