Jaslice Marije Nimčević na izložbi „100 jaslica”, rodom iz Subotice, a koja živi i radi u Zagrebu, u Rimu su osvojile su posebnu nagradu u kategoriji jaslica pristiglih iz inozemstva

Hrvatska umjetnica – slamarka Marija Nimčević dobitnica je posebne nagrade stručnoga ocjenjivačkog sudas, za jaslice izrađene od slame, na velikoj međunarodnoj izložbi jaslica održanoj od 22. studenoga 2012. do 6. siječnja 2013. u Rimu.
Na izložbi koja je pod naslovom „100 jaslica” 37. puta održana u sklopu bazilike Santa Maria del Popolo pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Talijanske Republike i Talijanske biskupske konferencije ove je godine bilo izloženo oko 170 jaslica malih dimenzija od vrlo različitih materijala. Jaslice Marije Nimčević, rodom iz Subotice, a koja živi i radi u Zagrebu, osvojile su posebnu nagradu u kategoriji jaslica pristiglih iz inozemstva.
Nagradu je u ime nagrađene Nimčević, na svečanoj dodjeli nagrada održanoj 7. siječnja preuzeo veleposlanik RH pri Svetoj Stolici Filip Vučak.
Na smotri, na kojoj predstavnici iz Hrvatske, u suradnji s Veleposlanstvom RH pri Svetoj Stolici, izlažu i vrlo zapaženo nastupaju od 1993. godine, uz Nimčević, Hrvatsku je zastupalo još sedam izlagača: Rozalija Kurjaković, Verica Kovač, Marija Tomić iz Zagreba, udruga jasličara iz Jastrebarskog, Margareta Krstić (prva nagrada za strance na prošlogodišnjem izdanju izložbe) iz Dražica i Mario Braškić iz Splita. Izložbu je posjetilo više desetaka tisuća posjetitelja što je bila dobra prigoda da se upoznaju i s hrvatskom pučkom kulturom koja svjedoči o tradiciji pripreme i proslave Božića u Hrvatskoj.
Nastup jasličara iz Hrvatske i ove je godine financijski i organizacijski potpomoglo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i hrvatsko Veleposlanstvo pri Svetoj Stolici.
(IKA)