Tvrtko Barun kao voditelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi i udruga Transplant ovogodišnji su hrvatski dobitnici nagrade „Europski građanin“ Europskog parlamenta

Nacionalna svečanost dodjele nagrade „Europski građanin”, koju Europski parlament dodjeljuje za iznimna postignuća pojedincima i organizacijama koje rade na promicanju europskih vrijednosti i identiteta održat će se u Hrvatskom saboru 25. rujna.
Tvrtko Barun kao voditelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi i udruga Transplant ovogodišnji su hrvatski dobitnici nagrade „Europski građanin“ Europskog parlamenta, uz dobitnike iz drugih država članica EU-a.
Nakon dodjele prigodnih medalja na svečanostima u matičnim državama, svi dobitnici bit će pozvani na zajedničku svečanost u Bruxellesu, 11. listopada ove godine.
32-godišnji svećenik Tvrtko Barun voditelj je isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi. Na čelu je udruge s tridesetpetogodišnjim iskustvom čija je misija pratiti, služiti i zagovarati prava izbjeglica i drugih nasilno raseljenih osoba. U Hrvatskoj isusovačka služba za izbjeglice djeluje od 1993. godine.
Hrvatska udruga Transplant je udruga pacijenata osnovana 2005. godine s ciljem promicanja darivanja i presađivanja organa.
Europski parlament od 2008. svake godine dodjeljuje nagradu „Europski građanin“. Nagrada je priznanje za iznimna postignuća u promicanju boljeg uzajamnog razumijevanja i jače povezanosti građana država članica te olakšavanje prekogranične i transnacionalne suradnje unutar Europske unije.
Nagrada se u Hrvatskoj kao državi članici Europske unije dodjeljuje od 2014. godine, a dosadašnji dobitnici bili su Martina Čuljak s projektom HelpBalkans, Hrvatska gorska služba spašavanja te Humanitarna udruga fra Mladen Hrkać. (narod.hr)