Neovisno stručno povjerenstvo ocijenilo je 202 prijave iz 39 europskih zemalja i odabralo pobjednike kojima će nagrade biti uručene u finskom gradu Turkuu

Europska komisija i organizacija Europa Nostra objavile su dobitnike nagrade EU za kulturnu baštinu, odnosno nagrade »Europa Nostra« za 2017. godinu, najvišeg europskog priznanja na polju kulturne baštine.

Među ovogodišnjim laureatima – a nagrađeno je 29 projekata i pojedinaca iz 18 zemalja – su i dva postignuća iz Hrvatske: u kategoriji zaštite baštine nagrađena je kapela Sv. Martina u Starom Brodu, a u kategoriji predanog rada nagrađen je povjesničar umjetnosti i konzervator Ferdinand Meder. Neovisno stručno povjerenstvo ocijenilo je 202 prijave iz 39 europskih zemalja i odabralo pobjednike kojima će nagrade biti uručene 15. svibnja u finskom gradu Turkuu.

Kapela Sv. Martina u pokupskom selu Stari Brod, u okolici Siska, izvanredni je primjer tradicijske hrvatske arhitekture i jedna je od četrdesetak očuvanih sakralnih drvenih građevina na tom području, koje datiraju između 17. i 19. stoljeća.

Mala kapela vjerojatno je sagrađena u ranom 17. stoljeću, a dogradnje potječu iz 18. stoljeća. Njezin je najljepši dio bogato uređen barokni interijer – svi zidovi i stropovi prekriveni su s 88 drvenih ploča različitih veličina koje su obrubljene dekorativnim drvenim okvirom.

Ploče su oslikane motivima isprepletenih simetričnih traka, cvjetova i listova u živim bojama koje oblikovanjem podsjećaju na lokalni vez. Slične stilske značajke vidljive su i na oltaru posvećenom sv. Martinu.

Ljudi diljem svijeta sada mogu glasati online za Nagradu javnosti i dati potporu nagrađenom projektu (projektima) iz svoje države ili neke druge europske zemlje te imaju priliku osvojiti putovanje u Finsku za dvije osobe i biti gosti među 1.200 uzvanika na svečanosti dodjele nagrada u Turkuu.
Tada će biti objavljeno i sedam dobitnika Velike nagrade (Grand Prix) u vrijednosti od 10.000 eura te dobitnik Nagrade javnosti.

U Turkuu se od 11. do 15. svibnja država i Europski kongres baštine u organizaciji Europe Nostre. Prijave za Nagradu za 2018. godinu mogu se predati od 15. svibnja do 1. listopada 2017. godine putem službene mrežne stranice.

Konzervator i povjesničar umjetnosti Ferdinand Meder iz Zagreba, nekadašnji ravnatelj Državne uprave za zaštitu kulturne i prirodne baštine i ravnatelj Hrvatskog restauratorskog zavoda cijeli je svoj radni vijek posvetio zaštiti hrvatske kulturne baštine, reagiravši nebrojeno puta prvi na brojne prijetnje baštini.

Pridonio je unaprjeđenju konzervatorske i restauratorske struke, a na međunarodnoj je razini osnažio veze s ključnim međunarodnim kulturnim i baštinskim institucijama, uključujući ICOM, ICOMOS, UNESCO te Vijeće Europe, ukazujući međunarodnoj zajednici na vrijednosti hrvatskog kulturnog blaga.
(Novi list)