Dobitnica Magaš je osnovala Stromatolite, britanski laboratorij za inovacije u dizajnu sa studijem u Švedskoj koji razvija novu generaciju inkubacije i kreativnih tehnoloških alata za inovacije

Michela Magaš, državljanka Hrvatske i Ujedinjene Kraljevine, koja je osnovala Stromatolite, britanski laboratorij za inovacije u dizajnu sa studijem u Švedskoj koji razvija novu generaciju inkubacije i kreativnih tehnoloških alata za inovacije, dobitnica je Nagrade Europske unije za inovatorice 2017., priopćeno je iz Bruxellesa.

Povjerenik Europske komisije Carlos Moedas i potpredsjednica Europskog parlamenta Mairead McGuinness objavili su 8. ožujka na svečanosti u Bruxellesu, povodom Međunarodnog dana žena, imena četiriju dobitnica Nagrade Europske unije za inovatorice 2017., koja se dodjeljuje iz sredstava programa Obzor 2020.

Michela Magaš dobila je prvu nagradu u vrijednosti od 100.000 eura. Drugu nagradu u vrijednosti od 50.000 eura dobila je Petra Wadström iz Švedske, a treću nagrada u vrijednosti od 30.000 eura dodijeljena je Claudiji Gärtner iz Njemačke.

Usto, ove je godine uvedena nova kategorija „inovatorica u usponu” kojom se odaje priznanje za izvrsnost poduzetnica mlađih od 30 godina.

Prva je dobitnica nagrade vrijedne 20.000 eura Kristina Cvetanova iz Bugarske.

Sve su ovogodišnje dobitnice nedavno osnovale ili suosnovale uspješna poduzeća na temelju vlastitih inovativnih zamisli i sve su već od EU-a dobile potporu za istraživanja i inovacije, što je i uvjet za sudjelovanje u izboru.

Dobitnice je odabrao ocjenjivački sud sastavljen od neovisnih stručnjaka iz poslovnog sektora, sektora poduzetničkog kapitala te iz poduzetništva i akademske zajednice. Zaprimljeno je 47 prijava iz cijelog EU-a i zemalja povezanih s Obzorom 2020., programom EU-a za financiranje istraživanja i inovacija iz kojeg su financirane nagrade. U siječnju je potvrđeno 12 finalistica za nagradu.

Natjecanje se održava od 2011., a ovo je njegovo četvrto izdanje.
(Hina)