Ova Gradišćanska Hrvatica se od studentskih dana angažirala za ljudska prava, a kao bivša predsjednica Hrvatskoga akademskoga kluba pridonijela je uvođenju hrvatskoga službenoga jezika

Marijana Grandić je 9. lipnja primila renomiranu Kreiskyjevu nagradu za ljudska prava. Bivša predsjednica Hrvatskoga akademskoga kluba pridonijela je uvođenju hrvatskoga službenoga jezika. Nagradu su do sada primili , uz ostale, Kofi Annan, Nelson Mandela ili Karlheinz Böhm. Nagrada Kreisky utemeljena je 1976. prilikom 65. rođendana saveznoga kancelara Bruna Kreiskyja, a dodjeljuje se svake druge godine.
Dodjelu je održao Manfred Nowak, također nositelj nagrade, koji se kao jurist i profesor zalaže za ljudska prava.
Agilna Gradišćanska Hrvatica se od studentskih dana angažirala za ljudska prava. Četiri godine bila je u redovima Zelenih poslanica u Nacionalnom vijeću, a dvanaest članica komisije za ljudska prava u Ministarstvu unutarnjih poslova. Bila je stručnjakinja u twinning-projektima za ljudska prava u Turskoj, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, konzultantica Ecosoc-a, Vijeća UN-a za gospodarstvo i socijalna pitanje itd. Marijana Grandić sada radi kao znanstvena koordinatorica postdiplomskoga studija „Human Rights“ Bečkoga sveučilišta.
(Hrvatska redakcija ORF-a)