Nagrada se svake godine dodjeljuje jubilarcima koji su pola stoljeća (dakle, cijeli svoj radni vijek) posvetili umjetnosti pokretnih slika. Ove godine nagrada odlazi u ruke našeg cijenjenog redatelja, koji je kao umjetnički direktor osmislio i predao prvu takvu nagradu na Motovun Film Festivalu 1999. godine

Na osamnaestom izdanju Motovun Film Festivala, koji će se održati od 25. srpnja do 2. kolovoza, nagrada ’50 godina’ bit će dodijeljena redatelju Rajku Grliću.
Nagrada ’50 godina’ svake se godine dodjeljuje jubilarcima koji su pola stoljeća (dakle, cijeli svoj radni vijek) posvetili umjetnosti pokretnih slika. Ove godine nagrada odlazi u ruke našeg cijenjenog redatelja Rajka Grlića, koji je kao umjetnički direktor osmislio i predao prvu nagradu ’50 godina’ na Motovun Film Festivalu 1999. godine.
Rajko Grlić rođen je u Zagrebu 1947. godine, a režiju je diplomirao na FAMU u Pragu. Još kao srednjoškolac 1964. godine snimio je svoj prvi amaterski kinoklubaški film Cigla, a u sljedeće tri godine svojim je amaterskim naslovima osvojio više od 20 nagrada. Debitirao je filmom Kud puklo da puklo 1974. godine, a zatim snima Bravo maestro koji je prikazan službenoj konkurenciji festivala u Cannesu. Kao redatelj i koscenarist potpisuje i dugometražne filmove Samo jednom se ljubi, koji je uvršten u program Un Certain Regard Filmskog festivala u Cannesu, zatim U raljama života, Za sreću je potrebno troje, Čaruga, Josephine, Karaula, Novo, novo vrijeme i Neka ostane među nama. Snimao je i kratkometražne filmove, dokumentarce i televizijske serije, pisao scenarije za druge i sebe, bio producent te dvanaest godina umjetnički direktor Motovun Film Festivala. Grlić je gotovo četvrt stoljeća predavao i filmsku režiju na američkim sveučilištima, da bi se skrasio kao “eminent scholar” Univerziteta u Ohiju, gdje je stvorio didaktički CD-Rom How to Make Your Movie, multimedijalni udžbenik nagrađen na najprestižnijim svjetskim festivalima novih medija.
Povodom nagrade koja će mu biti dodijeljena u Motovunu, Klasik TV će od 25. do 29. srpnja svaki dan u ponoć prikazivati Grlićeve filmove, i to Kud puklo da puklo, Bravo maestro, U raljama života, Samo jednom se ljubi i Novo, novo vrijeme. Publika festivala će pak vidjeti film Čaruga, snimljen 1991. godine.
(Culturenet.hr)