Nacrt novog Zakona predstavljen je ovih dana na okruglom stolu u Tivtu koji je priredilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Nacrt novog Zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola a koji se odnosi na pripadnike manjinskih naroda i drugih manjinskih zajednica u Crnoj Gori, predstavljen je ovih dana na okruglom stolu u Tivtu koji je priredilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.
Izuzetno loše posjećenom skupu, osim obrađivača iz ministarstva kojim rukovodi Suad Numanović, prisustvovali su predsjednica HGI i ministrica bez portfelja u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori Zvonimir Deković, te nekoliko predstavnika NVO sektora.
Rješenja iz novog zakona detaljno je obrazložio pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Sabahudin Delić koji je naglasio da ovaj akt, za razliku od starog zakona iz 2000-te koji se mahom odnosi na zabrane, “više govori o onome što je dopušteno i načinu na koji je to dopušteno”.
U svakom slučaju, lokalnim upravama prepušteno je da pobliže urede način uporabe i javnog isticanja nacionalnih simbola manjina, pri čemu nije isključena ni mogućnost da se zastave manjinskih naroda uz državnu, viju na zgradama Općina gdje te manjine čine značajan udio u stanovništvu i svih 365 dana u godini.
Zvonimir Deković i Marija Vučinović založili su se da se postotak od 15 posto učešća u ukupnoj populaciji smanji kada su Hrvati u pitanju. Naime, pripadnika tog naroda u Tivtu, gdje živi većina Hrvata u Crnoj Gori, već sada ima tek oko 17 posto, dok ih je u Kotoru gdje su Hrvati imali ogroman uticaj na stvaranje materijalne i kulturne baštine tog grada, danas samo 7 posto stanovnika hrvatske nacionalnosti. Oni su pozdravili donošenje novog propisa jer se pitanje isticanja nacionalnih simbola manjina “moglo različito tumačiti po dosadašnjem zakonu”.
(Radio Dux)

Tekst: Siniša Luković