Pred mnogobrojnom publikom u Galeriji Družina u Ljubljani, uz autora, knjigu su predstavili prevoditelj, slovenski pjesnik i klasični filolog dr. sr. Brane Senegačnik, i hrvatski književni kritičat i pjesnik Davor Šalat

U Galeriji Družina u Ljubljani (Krekov trg 1), u četvrtak, 26. siječnja upriličeno je svečano predstavljanje na slovenski jezik prevedene zbirke pjesama Molitve Tomislava Marijana Bilosnića. Pred biranom i mnogobrojnom slovenskom pjesničkom publikom, uz autora, knjigu su predstavili prevoditelj, slovenski pjesnik i klasični filolog dr. sr. Brane Senegačnik, i hrvatski književni kritičat i pjesnik Davor Šalat.

Predstavljanje Molitava koje su objavljene kao treća knjiga biblioteke Zviježđa slovenske Nakladničke kuće „Družina“ u nazočnosti opunomoćene ministrice Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ljubljani Božene Leš, pozdravio je i otvorio direktor „Družine“ Tone Rode. On je Bilosnića predstavio kao uglednog hrvatskog pjesnika, dobitnika Nagrade Tin Ujević, slikara, publicista i fotografa, čestitajući mu rođendan i imendan, datume između kojih je upravo i upriličeno ovo predstavljanje, kao i 50. godišnjicu iznimno plodnog umjetničkog djelovanja. U programu predstavljanja sudjelovao je i glazbenik Milan Hudnik izvodeći Bachovu Suitu za violončelo br. 5 u c-molu. O cijelom programu predstavljanja Bilosnićevih Molitava snimljen je zasebni film koji se može vidjeti na mrežnim stranicama Družine, dok je cijelu pjesničku večer biranim riječima i fotografijama popratio novinar i pjesnik Jožef Pavlič. Slovenski katolički tjednik Družina u svom prilogu Slovenski čas na pune dvije stranice novina velikog formata objavio je pod naslovom „Da ne vjerujem ne bih pisao, da ne pišem ne bih disao“ razgovor s Bilosnićem, a koji je vodio dr. sc. Brane Senegačnik.

Na kraju je Bilosnić čitao više pjesama iz svoje zbirke, a na slovensku publiku najpotresnije je djelovala Kornatska molitva, zapravo poema, u kojoj autor govori o nerazjašnjenoj tragediji koja se dogodila 30. kolovoza 2007. godine.
(DKH)