U Koprivničkom Ivancu u subotu su održani 29. Ivanečki kresovi, folklorna manifestacija s tradicijom rođenom prije više od 40 godina

Kresove organizira Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec promovirajući tako pjesme, plesove, narodne nošnje i običaja svoje župe, zavičaja, domovine i inozemstva.

Ivanečki kresovi su važni za promicanje i čuvanje izvorne baštine Koprivničkog Ivanca.

Mimohodom ulicama Koprivničkog Ivanca i folklornim programom Koprivničko-križevačku županiju predstavljali su domaćini iz DIF-a Koprivnički Ivanec te prigorski KUD Križevci, Varaždinsku županiju KUD Zavičaj iz Sračinca, Međimursku županiju KUD Fijolica iz Orehovice, a susjednu Bosnu i Hercegovinu KUD Izvor iz Žabljka – Usore.

Promovirana je redovita poštanska marka s ivanečkim vezom, a poslije folklornih nastupa održana je revija i predstavljanje narodnih nošnji gostujućih društava na kojoj je najupečatljivije nošnju predstavio simpatični par iz KUD-a Izvor.

Vezilje DIF-a priredile su izložbu radova s ivanečkim vezom i posjetiteljima prikazale umijeće izrade izvornog veza Koprivničkog Ivanca, koje je uvršteno u registar hrvatskih kulturnih nematerijalnih dobara.
(Koprivničko-križevačka županija; Foto: DIF Koprivnički Ivanec)

Fotogalerija