U OŠ Vežica u Rijeci 5. svibnja održan je 2. Međunarodni haiku susret Vežica na koji je prispjelo 806 učeničkih radova – 636 haiku pjesama i 170 ilustriranih radova, hajgi

U OŠ Vežica u Rijeci 5. svibnja održan je 2. Međunarodni haiku susret Vežica na koji je prispjelo 806 učeničkih radova – 636 haiku pjesama i 170 ilustriranih radova, hajgi.

Susretima su se odazvali mentori i učenici iz cijele Hrvatske te Hrvatske nastave u Sloveniji, Italiji – Trst i Molise, Vojvodini – Đurđin i Tavankut te više nastavnih mjesta iz Njemačke – Hessen.

Uz slobodnu, zadana tema ove godine bila je perunika/ iris, hrvatski nacionalni cvijet.

Povjerenstvo, koje je haikue dobilo prema rednom broju prijave, bez podataka o autoru, napravilo je uži izbor, a glavni sudac odlučio o nagrađenima. U svim kategorijama nagrađeno je jedno prvo, dva druga, tri treća mjesta te više pohvala.

Povjerenstvo: Vilma Knežević, haiku pjesnikinja, Verena Tibljaš, knjižničarka i Lea Perinić, kulturologinja napravilo je uži izbor, a glavni izbornik Robert Bebek, književnik i lektor, odlučio o nagrađenima u kategoriji haiku, a hajge( ilustrirani haiku) je sudila Zvjezdana Prohaska, viša savjetnica za likovnu kulturu u Agenciji za odgoj i obrazovanje.

U kategoriji ilustrirani haiku od 1.-4. razreda posebno su uspješni bili učenici iz Kruča, Molise, mentorica Morana Papucci – dvije 3. nagrade i 5 pohvala.

Učenici iz Hessena, kao i prošle godine, nagrađeni su u kategoriji ilustrirani haiku od 5.-8. razreda, jednom 3. nagradom i jednom pohvalom te u kategoriji haiku od 1.-4. razreda s dvije pohvale,mentorica Lidija Bodalec.

Jednu pohvalu osvojili su i učenici iz Đurđina, ojvodina, mentorica Marta Vargek.

U kategoriji haiku učenici OŠ Vežica pod mentorstvom Miljenke Rumore, u nižim razredima te Mihovile Čeperić – Biljan u višim razredima nastavili su niz izuzetnih uspjeha koje su postigli i na svim ovogodišnjim haiku natječajima: Ivanić Grad – buča (12 nagrada), igračke (19), roda(10), Rovinj – galeb i maslina(21) te su u samo jednoj godini na 6 haiku natječaja osvojili više od 100 nagrada/ pohvala na državnoj ili međunarodnoj razini.

U svečanom programu sudjelovali su haiđini škole domaćina te OŠ za klasični balet i suvremeni ples, a otvorena je i izložba nagrađenih hajgi te promoviran Zbornik prošlogodišnjih susreta.

Na kraju susreta održana je haiku radionica u Japanskom vrtu škole, a prije toga Valerio Orlić, riječki književnik, voditelj prošlogodišnje radionice, odabrao je i uručio nagrade najuspješnijim učenicima s prošlogodišnje radionice.

Tekst: Mihovila Čeperić-Biljan