U Stuttgartu se od 16.01. – 24.01.2016. održava tradicionalni CMT – sajam turizma. Ove godine na sajmu izlaže preko 2.000 izlagača, a predstavljene su nove ideje u turizmu, najljepša turistička odredišta iz cijelog svijeta te noviteti iz svijeta kamp turizma.

U sklopu sajma se održava i nekoliko specijaliziranih sajmova koji obrađuju teme biciklističkog turizma, golfa, wellnessa te brodskih krstarenja. CMT sajam najveći je sajam turizma otvorenog tipa u svijetu, a prošle godine ga je posjetilo preko 230 tisuća posjetitelja. Nigdje na jednom mjestu nije obrađeno toliko turističkit tema poput paušalnih putovanja, individualnih putovanja, biciklizma, izletništva, planinarenja, aktivnog odmora, nacionalnih i prirodnih parkova, golfa itd. kao u Stuttgartu.

Kao zemlje partneri ove godine posebno su se predstavili Indija i Švicarska a u dijelu kamp turizma, Danska. Na sajmu su već uobičajeno i to vrlo zamjetno, prisutni i hrvatski izlagači.

Hrvatska turistička zajednica predstavila se je s centralnim štandom, izuzetno modernim i digitaliziranim, na kojem je svoju ponudu predstavilo šesnaest izlagača, dok su neki djelovi Hrvatske, poput Kvarnera, te brojnih agencija, prisutni sa vlastitim izložbenim prostorom.

Među hrvatskim izlagačima vlada umjereni optimizam, dobro su opskrbljeni promidžbenim materijalom, ponuda je široka i iskusni turistički djelatnici spremno odgovaraju na brojne upite njemačkih gostiju.

Izložbeni prostor posjetio je i vice konzul Ivan Sablić, savjetnik za gospodarstvo u Generalnom konzulat Republike Hrvatske u Stuttgartu, koji je razgovarao s direktorom Hrvatske turističke zajednice u Frankfurtu, Romeom Draggicchiom i direktorima HTZ iz Šibenika Željanom Šikić i HTZ Gospića, Ivanom Radoševićem.

Izuzetno profesionalan pristup turističkih djelatnika i šira turistička ponuda obilježili su ovogodišnji nastup, a vice konzul Sablić istaknuo je i brojne hrvatske iseljenike i udruge u Baden-Württembergu, koji već niz godina neumorno i u svakoj prilici promoviraju Hrvatsku i time doprinose ugledu našeg turizma.
(Fenix /SIM; Foto: Fenix)