Pozdravljajući posjetitelje u dvorani “Porat” voditeljica knjižnice Zorka Martinić istaknula je da je autorica u knjizi prenijela bogato iskustvo susreta s iseljenim Hrvatima. Autorica je poručila da je znatan dio knjige posvećen iseljenim Bračanima koji su najbrojniji u Čileu u Južnoj Americi

U sklopu proslave 450. obljetnice župe sv. Jeronima u Pučišćima na otoku Braču 25. srpnja predstavljena je knjiga “Tragom Hrvata u svijetu” Branke Bezić Filipović, voditeljice splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika. Predstavljanje knjige organizirala je mjesna knjižnica Hrvatski skup. Knjiga je ustvari fotomonografija koja donosi obilje dnevničkih zapisa, u slici i riječi, o svagdašnjim krajobrazima što su ih svojim stvaralaštvom obilježili na različite načine hrvatski dionici modernih migracija, kao radnici, umjetnici, arhitekti, gospodarstvenici, sportaši, znanstvenici. Tragove iseljenika susrela je i zabilježila fotoaparatom u imenima ulica stranih gradova, gradskih četvrti, nazivima palača, mostova, imenima institucija, spomen parkova, filatelističkim i numizmatičkim zbirkama, nadgrobnim spomenicima s brojnih groblja diljem planete, ali i nazivima prirodnih ljepota s drugih kontinenata.
Knjiga u četiri cjeline naslovljene Europa, Južna Amerika, Sjeverna Amerika i Oceanija donosi mnoštvo fotografija snimljenih na šezdesetak autoričinih lokaliteta od Sjevernoga do Južnoga pola. “Budući da Hrvati i građani hrvatskoga podrijetla žive stoljećima integrirani u zemljama raznih kulturnih obilježja i ostvaruju zamjetne stvaralačke tragove na tim geografskim širinama, logičan je interes Matičine djelatnice za hrvatskom dionicom u tim multietničkim i multikulturnim mozaicima udaljenih kontinenata. Pred nama je vrijedan nakladnički projekt o Tragom Hrvata u svijetu na čijim stranicama ima tisuće i tisuće dosad ne obrađenih i manje poznatih činjenica iz naše kulturne, društvene pa i političke povijesti koja se stvarala u iseljeništvu gotovo od sredine drugoga tisućljeća do naših dana”, ističe se u predgovoru knjige objavljene u nakladi Bošković.
Pozdravljajući posjetitelje u dvorani “Porat” voditeljica knjižnice Zorka Martinić istaknula je da je autorica u knjizi prenijela bogato iskustvo susreta s iseljenim Hrvatima. Putujući svijetom naišla je na brojne tragove Hrvata, među kojima i Bračana, naših Pučišćana, koji su ostavili svoje tragove tamo gdje žive i djeluju. Svi oni ostaju u djeliću svoga bića ljudi našega škoja, rekla je moderatorica programa.
Uime nakladnika knjigu je predstavio Zoran Bošković. Poručio je da je autorica do sada objavila više knjiga na temu hrvatskoga iseljeništva. Knjiga “Tragom Hrvata u svijetu” kapitalni je projekt potreban hrvatskoj zajednici. Kao voditeljica podružnice Hrvatske matice iseljenika u Splitu autorica radi na zbližavanju hrvatske dijaspore s matičnom zemljom. Kroz knjigu nas vodi u zemlje i gradove u kojima postoje znakovi Hrvata, rekao je, između ostaloga, Bošković, zaključivši da je knjiga izvrstan vodič za izučavanje hrvatske dijaspore. Autorica Bezić Filipović poručila je da je znatan dio knjige posvećen iseljenim Bračanima koji su najbrojniji u Čileu u Južnoj Americi. Najvrjednije što imamo u dijaspori su upravo naši ljudi, ostavljajući svoje tragove na nekim drugim mjestima, istaknula je autorica, dodavši da je za brojnih susreta s hrvatskim iseljenicima osjetila radost i ponos. Zadaća je Hrvatske matice iseljenika poticati hrvatska društva na veze i aktivnosti s hrvatskom dijasporom, poručila je na promociji knjige. Najavila je ujedno da je u pripremi i knjiga o brojnim piscima iz Čilea, njih više od dvije stotine, koji su podrijetlom iz Hrvatske. Pučiški župnik Pavao Gospodnetić uputio je na kraju zahvalnu riječ uime župe sv. Jeronima koja će uz Veliku Gospu proslaviti visoki jubilej.
(IKA)