Betinski muzej predstavljen je među najprestižnijim europskim ustanovama ove vrste na dodjeli europske muzejske nagrade u Varšavi

Muzej betinske drvene brodogradnje osvojio je nagradu Silletto Prize 2018. za najbolji europski muzej godine, koju dodjeljuje panel sudaca Europskog muzejskog foruma  najboljem europskom muzeju u kategoriji rada s lokalnom zajednicom ‘Museums and communities’.
Nagrada je dodijeljena 12. svibnja na gala večeri u Muzeju poljskih Židova u Varšavi, doznaje se od načelnika Općine Tisno Ivana Klarina.
“Ovo je jedno veliko priznanje ne samo našem otoku Murteru nego i cijeloj hrvatskoj državi. Kao osobi koja je s brojnim timom sudjelovala u kreiranju našeg Muzeja, još jednom svima čestitke”, istaknuo je Klarin u povodu dodjele nagrade.
Muzej betinske drvene brodogradnje predstavljen je među najprestižnijim europskim ustanovama ove vrste na dodjeli europske muzejske nagrade u Varšavi.
Naime, panel sudaca Europskog muzejskog foruma, održan u studenom prošle godine uvrstio je Muzej betinske drvene brodogradnje među 40 nominiranih muzeja diljem Europe koji se predstavljaju na godišnjoj skupštini Foruma u Varšavi.
EMYA nagrada je jedna od najznačajnijih nagrada koja se dodjeljuje u svijetu muzeja na razini Europe još od 1977., što je potaknulo Vijeće Europe na osnivanje Europskog muzejskog foruma, čija je svrha promicanje muzejske djelatnosti.
Muzej iz Betine nominiran je u kategoriji Museums and communities (Muzeji i zajednice), a tu muzejsku ustanovu i mjesto Betinu predstavila je voditeljica marketinga, Mirela Bilić. Otvoren je u kolovozu 2015. godine s namjerom da se očuva drevna tradicija drvene brodogradnje u Betini na Murteru. (Hina)