Zbor HRT-a pod ravnanjem šefa-dirigenta Tončija Bilića gostovao je na jednom od najvećih međunarodnih festivala zborske glazbe i najvećem događaju Europskog udruženja zborova – Europa Cantat. 

U srijedu, 29. srpnja u 20.30 sati u Katedrali u Pečuhu gostovao je muški zbor HRT-a.

Tonči Bilić, dirigent

Solisti:
Stjepan Franetović, tenor
Ivo Gamulin Gianni, tenor
Ante Jerkunica, bas

Matija Meić, bariton
Monika Cerovčec, sopran
Andro Bojanić, tenor
Miroslav Živković, bariton

Boris Papandopulo: Muka Gospodina našega Isukrsta (po Ivanu)

U posebnom večernjem koncertnom programu, u katedrali u Pečuhu koja je za ovu prigodu bila pretijesna za sve koji su željeli prisustvovati koncertu, nastupio je muški dio Zbora HRT-a sa solistima, pod vodstvom maestra Tončija Bilića. Predstavili su jedan od najljepših primjera preplitanja hrvatske pučke crkvene tradicije sa skladateljskim nadahnućem, remek-djelo hrvatske zborske literature – Muku Gospodina našega Isukrsta (po Ivanu), oratorij za sole i muški zbor a cappella na osnovu splitskog pučkog crkvenog pjevanja Borisa Papandopula.

Djelo je dovršeno 1936. godine u Splitu, a nastalo je na poticaj članova i prijatelja Splitskog muzičkog društva „Zvonimir“ čiji je Papandopulo tada bio dirigent. „Muka“ se prvi put mogla čuti na Cvjetnicu iste godine u Splitu u izvedbi tog istog društva koje ju je te i sljedeće godine nastavilo izvoditi diljem Hrvatske. Devet godina nakon zapamćene izvedbe u ciklusu Sfumato u Muzeju Mimara, Zbor HRT-a s istom solističkom postavom i pod ravnanjem maestra Tončija Bilića u ožujku ove godine ponovno je izveo djelo u ciklusu Sfumato. Zahvaljujući Zboru HRT-a, Muka će se uskoro naći zabilježena i na CD-u.

Buran pljesak članovima Zbora, maestru Biliću, te solistima Stjepanu Franetoviću, Ivi Gamulinu, Anti Jerkunici, Miroslavu Živkoviću, Matiji Meiću i Moniki Cerovčec, potvrdio je visoku razinu interpretacije.

Europa Cantat je festival koji se od od 1961., svake tri godine održava u drugoj europskoj državi ugošćujući više od 3000 pjevača iz cijeloga svijeta. Osim koncerata uključuje i radionice, razmjenu iskustava te učenje novog repertoara.
(Hrt)