U suradnji sa stotinama muzeja, kulturnih ustanova i arhiva, Google u sklopu projekta Google Cultural Institute stoji digitalizirati sva bitnija djela svjetske baštine kako bi kulturološko naslijeđe brojnih zemalja postalo svima dostupno. Projekt se sastoji od tri dijela – Art Project, World Wonders Project i Historic Moments

U suradnji sa stotinama muzeja, kulturnih ustanova i arhiva, Google u sklopu projekta Google Cultural Institute stoji digitalizirati sva bitnija djela svjetske baštine kako bi kulturološko naslijeđe brojnih zemalja postalo svima dostupno. Projekt se sastoji od tri dijela – Art Project, World Wonders Project i Historic Moments.
Projekt Google Cultural Institute ljubiteljima umjetnosti širom svijeta nudi virtualnu šetnju po najpopularnijim muzejima današnjice, kao i razgledavanje njihovih izložaka do najsitnijih pojedinosti, kombiniranjem tehnologije Google Street Wiew i digitaliziranih izložaka visoke rezolucije, među kojima je i Muzej za umjetnost i obrt.
Zahvaljujući projektu Google Cultural Institute, od 21. siječnja 2016. godine zainteresirani širom svijeta mogu razgledati više od 290 umjetničkih djela Muzeja za umjetnost i obrt (MUO).
Zaljubljenici u umjetnost na internetskoj stranici Google Cultural Institute bit će u mogućnosti uživati u virtualnim izložbama i vidjeti izbor slika visoke rezolucije, izložaka iz stalnoga postava i zbirke ručnih satova, virtualnu šetnju s uslugom Street View, dvije digitalne izložbe, kao i druga kulturna blaga Muzeja za umjetnost i obrt.
Google Cultural Institute i suradnici omogućuju uvid u svjetska kulturna blaga korisnicima interneta te izrađuju alate koji omogućavaju kulturnomu sektoru razmjenu podataka o kulturnoj baštini na internetu. Google Cultural Institute u suradnji je s više od 1000 ustanova, pružajući platformu više od šest milijuna umjetničkih radova te ukupno šest milijuna fotografija, videozapisa, rukopisa i drugih dokumenata s područja umjetnosti, kulture i povijesti.
Preko usluge Street View moguće je virtualno razgledati Muzej za umjetnost i obrt, odabirati radove te kliknuti na njih kako bi se dobile dodatne informacije ili se, gdje postoji takva mogućnost, zadubiti u slike visoke rezolucije.
Posebno dizajniran uređaj Street View trolley snimio je fotografije od 360 stupnjeva odabranih galerija koje su potom spojene, omogućujući jednostavnu navigaciju kroz više od 25 soba u sklopu MUO-a, uključujući galerije sa slikama, te gornji kat s kolekcijama keramike, satova, bjelokosti, metala i tekstila.
Za online posjetitelje posebno su razvijene virtualne izložbe te je moguće razgledati dvije interaktivne izložbe. Digitalne izložbe uz pomoć izložaka iz stalne postave pričaju priču o promjeni stilskih razdoblja, od gotike do grafičkoga i produkt dizajna 1990-ih godina, kao i priču o stogodišnjem razvoju ručnih satova.
Neki od najbitnijih izložaka online izložbe MUO-a su pladanj s prikazom trijumfa Bakha i Arijadne, iznimno reprezentativan primjerak engleskoga srebrnarstva inspiriran motivima klasične antike, zatim sat kojim je obilježen prvi let balona koji su 1783. konstruirala braća Montgolfier, kao i djela vodećih hrvatskih autora, poput Tomislava Krizmana, Antonije Krasnik, Roberta Frangeša Mihanovića, Raoula Goldonija, Ive Kerdića, Borisa Bućana, Ljube Babića, Ivana Picelja, Ede Murtića i dr.
Vrijedno je istaknuti kako je svojim projektima digitalizacije Muzej za umjetnost i obrt sudjelovao i u međunarodnome projektu objedinjavanja i digitalizacije cjelokupne europske baštine secesijskoga stila Partage Plus koji je provela Europeana.
(NSK)