Multimedijalna izložba “Kretanje kroz elemente”, koja se otvorila 19. kolovoza u zagrebačkoj Galeriji Greta, zajednički je projekt umjetnika iz Pariza i Zagreba kojemu je cilj korištenjem različitih medija i povezivanjem galerijskog i javnog prostora izraziti doživljaje gradova izvan uobičajenih turističkih prikaza.

Riječ je o trećoj u nizu međunarodnih multimedijalnih izložbi koja okuplja umjetnike iz Hrvatske i Francuske, a predstavit će do 24. kolovoza petnaest multimedijalnih umjetnika koji će svojim radovima “unutarnji” prostor galerije povezati s “vanjskim” javnim prostorom zagrebačkog Gornjeg grada, koji tako postaje platforma za umjetničko eksperimentiranje i komuniciranje.

Zagrebačkoj će se publici predstaviti umjetnici Isa Bourland, Joanna Wong, Jeremy Faivre, Marie Dekerle, Dorty Novak, Mio Hanaoka, Akiko Okumura, Nina Bešlić, Vesna Šantak, Nataša Vuković, Omar Traore, Renata Ladović Meštrović, Zvjezdana Jembrih, Alexandre Garcia i Sabina Mikelić.

U sklopu izložbenog projekta, svaki umjetnik “izlazi” u javni prostor i na svoj osebujan način intervenira u njemu. U tom procesu svaki od njih stvara svoj intimni “dnevnik grada” u kojemu “otkriva nevidljivo, neizrečeno u svojim svakodnevnim putovanjima gradom”. Svoj će rad, osim u Galeriji Greta, predstaviti u Parku Grič, gdje će biti postavljene umjetničke land art instalacije, te na istočnoj i zapadnoj strani Strossmayerova šetališta, gdje će biti postavljen video zid (zapad), te izveden performans (istok).

Kako se ističe u najavi izložbe, projekt “Kretanje kroz elemente” potraga je za korelacijom univerzalnosti četiriju elemenata prirode – zemlje, vatre, vode i zraka – s urbanim prostorom, kretanjem, ritmovima i zvukovima.

Kroz različite medije – fotografiju, slike, objekte, umjetničke instalacije, video, glazbu, performance – umjetnici će istraživati na koji su način elementi prirode povezani sa životom i pulsom grada.

Nakana je umjetnika dokinuti sociološke i kulturološke barijere te propitati prostor osobnog kretanja kroz različitosti i sličnosti, prirodno i umjetno, vanjsko i intimno. Javni prostor na taj način na jedan dan postaje intimna, nedokučiva i nostalgična priča svakog od njih a njihove umjetničke instalacije, land art, objekti, video, glazba, performance, stvaraju interakciju s prostorom u kojem su izloženi, pozivajući prolaznike na prepoznavanje sasvim nove percepcije grada.

Galerija na otvorenom “Gornji Grad” otvorila se u četvrtak 21. kolovoza a na otvorenju je francuski umjetnik Jeremy Faivre na zapadnom dijelu šetališta izveo glazbenu kompoziciju i vizualizaciju u realnom vremenu, dok je na njegovom istočnom dijelu akademske slikarica-grafičarka Vesna Šantak izvela performans.

Izvor: narod.hr/h; Photo: akademija-art.hr