Hrvatska rimska zajednica oprostila se od msgr. Fabijana Veraje, svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije, umirovljenoga dotajnika Kongregacije za proglašenje svetima, apostolskoga protonotara „supranumerariusa“, koji će biti pokopan u Metkoviću

Na spomendan svih vjernih mrtvih 2. studenoga, hrvatska rimska zajednica oprostila se od msgr. Fabijana Veraje, svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije, umirovljenoga dotajnika Kongregacije za proglašenje svetima, apostolskoga protonotara „supranumerariusa“, koji je preminuo u 92. godini života 28. listopada u svome domu u Grottaferrati kraj Rima. Tijelo pokojnika doneseno je u popodnevnim satima u hrvatsku crkvu Sv. Jeronima gdje su ga dočekali svećenici i poglavari Zavoda. Nakon korske molitve devetog časa, pristizali su i drugi članovi hrvatske rimske zajednice kako bi se pomolili i iskazali posljednju počast pokojniku, među njima i veleposlanici pri Svetoj Stolici: Filip Vučak za Republiku Hrvatsku i Slavica Karačić za Bosnu i Hercegovinu. Na svetu misu za pok. Veraju došle su u velikome broju hrvatske redovnice različitih kongregacija koje djeluju u Rimu. Apostolski nuncij msgr. Martin Vidović nadbiskup predvodio je svečanu koncelebraciju u zajedništvu s četrdesetak svećenika. Među koncelebrantima bio je i p. Boguslaw Turek C.S.M.A., dotajnik Kongregacije za proglašenje svetima. Homiliju je održao msgr. Jure Bogdan, rektor Zavoda.
Osim toga, Rektor je podsjetio da je pokojni Fabijan Veraja bio jedan od posljednjih istaknutih svećenika hrvatske poslijeratne emigracije.
Tijelo pokojnoga msgr. Fabijana Veraje bit će prema njegovoj osobnoj želji preneseno u Hrvatsku, u župu Sv. Ilije proroka u Metkoviću, gdje će biti sprovodni obredi i pokop u subotu, 8. studenoga, u 13:30 sati.
(www.sveti-jeronim.org)