Na svečanoj priredbi učenike su pozdravili gradonačelnik Žika Stojanovski, hrvatska veleposlanica Danijela Barišić, ravnatelji škola Dušanka Krstevska I Tihomir Batalo i uime ZHRM-a Ljerka Toth Naumova

Temeljem Sporazuma o međusobnoj suradnji i prijateljstvu između hrvatske Općine Rešetari i makedonske Općine Ilinden, potpisanog 2012. godine, i OŠ Ante Starčevića iz Rešetara i OŠ Goce Delčeva iz Ilindena potpisale su 2016. godine Sporazum o međusobnoj suradnji.

Projekat se počeo provoditi ove godine, pa je tako u periodu od 27. do 30. travnja deset učenika u pratnji ravnatelja Tihomira Batala, učiteljica RN Slađane Ninković i Blaženke Logožar i učitelja hrvatskog jezika Darka Horvata boravilo u Ilindenu.

Goste iz Hrvatske primio je gradonačelnik Žika Stojanovski, a obišli su i školu “Goce Delčev”gdje su učenici projektnog tima sudjelovali u radionici pod nazivom „Sličnosti i razlike Ilindena i Rešetara“ pod vodstvom voditeljica projekta Most prijateljstva, učiteljice Slađane Ninković iz Rešetara i profesorice Ivane Velinovske Boceske iz Ilindena.

Domaćini su gostima organizirali obilazak tamošnjih znamenitosti. U Doma kulture “Ilinden” održano je čitanje poezije I proze učenika dviju škola, a u holu je otvorena izložba crteža učenika škole “Goce Delčev”.

Na svečanoj priredbi učenike škola iz Rešetara I Ilindena pozdravili su gradonačelnik Općine Ilinden Žika Stojanovski, hrvatska veleposlanica Danijela Barišić, ravnatelji škola Dušanka Krstevska I Tihomir Batalo, a uime Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji Ljerka Toth Naumova.

Priredbi je nazočio i mons. Antun Cirimotić uime Katoličke crkve u Makedoniji.

Učenici su se predstavili pjesmama, tradicionalnim folklornim plesovima, sastavcima i dramskim nastupima.

Sljedeći dan domaćini su priredili gostima izlet u mjesto Deljadrovci – Ajatovci gdje je organiziran ručak s raznovrsnim makedonskim specijalitetima. Šetnja je nastavljena posjetom Skopju.

Uzvratni susret učenika dviju škola u Rešetarima planira se od 25. do 28. svibnja 2017.

Tekst: Ljerka Toth Naumova; Fotografije Risto Tomovski

 <img src="images/dogadanja/2017/05/170517-most3.jpg” alt=”” width=”220″ height=”147″ />