Glavni zareditelj bio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić, a suzareditelji zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić i dosadašnji vojni biskup u RH Juraj Jezerinac. U prepunoj konkatedralnoj crkvi okupili su se svi hrvatski biskupi, brojni svećenici, časne sestre, predstavnici vojske i policije, političkog i javnog života te mnoštvo vjernika, Bogdanovih prijatelja i obitelji

Mons. Jure Bogdan, novoimenovani vojni ordinarij u RH  28. veljače zaređen je za biskupa u splitskoj konkatedrali Svetog Petra.

Glavni zareditelj bio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić, a suzareditelji zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić i dosadašnji vojni biskup u RH Juraj Jezerinac. U prepunoj konkatedralnoj crkvi okupili su se svi hrvatski biskupi, brojni svećenici, časne sestre, predstavnici vojske i policije, političkog i javnog života te mnoštvo vjernika, Bogdanovih prijatelja i obitelji.
– Čvrsto vjerujem da ćemo udruženim snagama, u razumijevanju i dijalogu, u slobodi i poštivanju nadležnosti, doprinositi duhovnome dobru i rastu svih koji su pod jurisdikcijom vojnoga ordinarija i time izgradnji hrvatskoga društva u cjelini – poručio je mons. Bogdan, donedavni rektor Papinskoga Hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu. Izrazio je zahvalu papi Franji koji mu je ukazao povjerenje i čast.
– Posebnost vojnog ordinarijata u odnosu na druge biskupije je djelovanje usklađeno s Ministarstvom obrane i Ministarstvom unutarnjih poslova koji se brinu za javni red i mir te sigurnost svih stanovnika Hrvatske – istaknuo je mons. Bogdan čije će geslo biti Omnia ad maiorem Dei gloriam”, odnosno ” Sve na veću slavu Božju”.
Metropolit splitsko-makarski Marin Barišić iskazao je uvjerenje da će Bogdan nastaviti i unaprjeđivati ono što je dosadašnji prvi ordinarij mons. Juraj Jezerinac uspješno započeo i vodio.
Novome biskupu dobrodošlicu je zaželio mons. Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, a bivši vojni ordinarij, mons. Jezerinac podsjetio je na početke Vojne biskupije koju je vodio.
Izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović na misi zaređenja bio je ministar obrane Josip Buljević, a došli su i ministri Miro Kovač, Vlaho Orepić i Predrag Šustar. Došli su Drago Lovrić i Mirko Šundov, dosadašnji i budući načelnik Glavnog stožera OS te ravnatelj SOA-e Dragan Lozančić. Na misi zaređenja nazočilo je i svećenstvo Kotorske biskupije.
(Radio Dux)