Knjiga će, među 19 knjiga hrvatskih nakladnika, sudjelovati na međunarodnome natječaju Best Book Design from all over the World u Leipzigu te na međunarodnoj izložbi Book Art International. Poslije će knjige ostati u fundusu Deutsches Buch-und Schriftmuseuma

Nacionalna i sveučilišna knjižnica prije nekoliko je dana objavila rezultate natječaja Hrvatska lijepa knjiga na kojemu je znanstvena monografija Katedrala Gospe Velike u Dubrovniku (urednica dr. sc. Katarina Horvat-Levaj) koju je 2014. godine izdala Gradska župa Gospe Velike u suradnji s Institutom za povijest umjetnosti iz Zagreba uvrštena među 19 knjiga hrvatskih nakladnika koje će sudjelovati na međunarodnome natječaju Best Book Design from all over the World u Leipzigu te na međunarodnoj izložbi Book Art International, poznatome sajmu knjiga koji se održava u Frankfurtu. Odabrane knjige će nakon ovih velikih izložaba u Leipzigu i Frankfurtu ostati u fundusu Deutsches Buch-und Schriftmuseum, koji je dio Njemačke nacionalne knjižnice (Die Deutsche National Bibiothek).
Pod uredništvom dr. sc. Katarine Horvat-Levaj okupljeno je 13 autora svih generacija iz Dubrovnika, Splita i Zagreba koji su ispripovijedali povijest katedrale i Grada od najranijih vremena do početka 20. stoljeća. U svojim su poglavljima, osim arhitekture, dali pregled i glazbene baštine, liturgijskoga posuđa, vrijednih knjiga, zavjetnoga nakita, Moćnika (riznice), glavnoga i bočnih oltara, slikarstva, kiparstva, liturgijskoga tekstila te tijeka istraživanja i obnove tijekom osamdesetih godina proteklog stoljeća čime se ova knjiga približila tome da postane jedna enciklopedija dubrovačke katedrale. Na kraju knjige nalazi se opsežan katalog svih umjetničkih djela koja se u katedrali nalaze, kronologija s regestom najvažnijih arhivskih dokumenata, zatim popis literature i arhivskih izvora, bibliografija i kazala. Knjiga donosi i razne arhitektonske nacrte (arhitekata Ivana Tenšeka i Ivane Valjato-Vrus) i bogato je ilustrirana fotografijama u boji koje je posebno za ovu prigodu snimio Paolo Mofardin, fotograf Instituta za povijest umjetnosti. Grafičko oblikovanje knjige izradio je Franjo Kiš iz nakladničke kuće ArTresor iz Zagreba, koja je također bila partner u ovom izdavačkom poduhvatu.
(IKA)