Antonio Sammartino održao je predavanje ”Hrvati u Apeninima – komadić Dalmacije u Italiji”i predstavio pjesničku zbirku ”S našimi riči”

U suradnji Gradske knjižnice Marka Marulića i Hrvatsko – talijanske udruge Dante Alighieri, svake godine u Splitu se održavaju Dani talijanske kulture. Ove godine, da se 13. svibnja pridruži događanjima, pozvana je i Fundacija Piccoli iz Mundimitra odnosno njen predsjednik Antonio Sammartino. Naime, na ovom području postoji veliko zanimanje za kulturu Moliških Hrvata, za njihov jezik i gastronomiju. Unatoč tome što ovo nije njihovo prvo predstavljanje u gradu, ipak je pobudilo veliko zanimanje Splićana.
Antonio Sammartino održao je predavanje uz video projekciju pod naslovom ”Hrvati u Apeninima – komadić Dalmacije u Italiji”. Na samom početku je sa svojom suprugom Vesnom malim skečom prikazao različitosti moliškog i standardnog hrvatskog jezika.
Ovom prigodom predstavio je i najnoviju, četvrtu, zbirku poezije napisanu ”na našo”, što znači na moliškohrvatskom. Knjiga koja nosi naslov ”S našimi riči” objavljena je u izdanju Naklade Agostina Piccoli a predgovor je napisao književnik Đuro Vidmarović.
Publiku je zainteresirala bajkovita priča o jednom petku u mjesecu svibnju prije petsto godina, kada je vojvoda Mirko poveo Hrvate preko Jadrana na Apeninski poluotok, pa oni i danas govore da su došli ”s one bane mora”. Mirko je u današnje vrijeme moliško prezime.
Jezik su zaustavili u vremenu, pa njihov rječnik s velikim zanimanjem proučava Splićanin Nepo Kuzmanić koji je veliki poznavatelj povijesti grada Splita.
Iza nas je jedno lijepo druženje, još jedno predstavljanje male hrvatske zajednice iz zaleđa Pescare, koja se trudi sačuvati kulturu i jezik svojih predaka u vremenima kada mali jezici nestaju u globalnom lingvocidu, a baš oni su identitet svakog naroda.

Tekst: Branka Bezić Filipović