Drugi susret domovinske i iseljene Hrvatske u Moliseu – Molizaiko 2 održan je u organizaciji hrvatske udruge „Jedna Musica“ iz Kruča i udruge „Hrvatsko-talijanski mozaik“ iz Rima

U organizaciji hrvatske udruge „Jedna Musica“ iz Kruča/Acquaviva Collecroce i njezine predsjednice Antonelle D´Antuono i udruge „Hrvatsko-talijanski mozaik“iz Rima i njezine predsjednice Ivane Miline 14. i 15. listopada održan je Drugi susret domovinske i iseljene Hrvatske u Moliseu – Molizaiko 2.
Ova kulturno-promotivna manifestacija, zamišljena kao niz prezentacija u kaleidoskopu ideja različitih sadržaja poput glazbe, literarnog predstavljanja, likovnih izložbi te enogastronomske ponude, održavala se u mjestima u kojima žive moliški Hrvati, Kruču/Acquaviva Collercroce, Mundimitru/Montemitro i Filiću/San Felice del Molise.
Molizaiku su prisustvovali hrvatski veleposlanik Jasen Mesić, generalna konzulica RH u Trstu Nevenka Grdinić, generalna konzulica RH u Milanu Iva Pavić, diplomatska savjetnica u Veleposlanstvu RH pri Svetoj Stolici Zlata Penić Ivanko, opunomoćena ministrica Mladenka Šarac Rončević, konzulica savjetnica Nataša Degiuli Kos te uime Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske zamjenica državnog tajnika Ivana Perkušić i načelnica Sektora za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata izvan Republike Hrvatske Dubravka Severinski.
U prostorima literarnog kafea u Mundimitru 14. listopada započeo je Drugi susret domovinske i iseljene Hrvatske – „MOLIZAIKO 2“ te se prisutnima obratio veleposlanik Mesić. Uslijedilo je predstavljanje knjige fra Angela Gabriela Giorgette „Montemitro – storia, lingua e fede“/Mundimitar – povijest, jezik i vjera, koja je na određeni način uvod u obilježavanje 500 godina od dolaska Hrvata na ove prostore (2018. obilježavanje dolaska Hrvata u Filić te 2020. dolazak u Mundimitar). Potom je, u organizaciji hrvatske udruge „Na našo“ iz Mundimitra, održano i predstavljanje knjige Giovannia Romagniolia „Trilogia do Tege“, uz pjesničku potporu Maria Giorgette, u kojoj je opisan način života moliških Hrvata tijekom proteklih vremena. Po završetku predstavljanja knjiga, svoj folklorni program izvela je skupna mladih „Kroa Tarantata“.
Program je nastavljen u literarnom kafeu u Kruču, a započeo je otvorenjem putujuće izložbe fotografija „Bog, Hrvatska! – pozdrav iz zavičaja“, u organizaciji udruge „Hrvatsko-talijanski mozaik“ iz Rima. Izložbu je otvorila zamjenica državnog tajnika Ivana Perkušić. Potom je predstavljen roman za djecu „Velike avanture malog Orehovića“ Ljiljane Došen, profesorice hrvatskog jezika i književnosti. Uvodnu riječ održala je načelnica Sektora Ureda Dubravka Severinski. S Trga Nicole Nerija uslijedio je „Lov na blago“ za djecu i odrasle, u kojem su sudjelovala i djeca iz sportske udruge „Isola Croata“. Ovaj lov popratio je folklorni program udruge „Naš život“ iz Kruča, uz glazbu Mattea Vette.
Prvi dan Molizaika završio je zajedničkom večerom u restoranu u Guardialifieri na kojoj su služena autohtona jela moliških Hrvata.
U nedjelju, 15. listopada 2017., u upravnoj zgradi u Filiću održan je sastanak predstavnica Središnjeg državnog ureda i predstavnica diplomatsko-konzularne mreže Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici s predsjednicima i predstavnicima hrvatskih udruga iz Rima i Molisea. Sastanku je prisustvovao i načelnik Filića, potomak moliških Hrvata Fausto Bellucci.
Po završetku sastanka u literarnom kafeu u Filiću gk Republike Hrvatske u Milanu Iva Pavić otvorila je izložbu „Croazia Art Attack“. Izložba je svojevrsni kolaž hrvatskih umjetnika iz Rima, a organizirala ju je udruga „Hrvatsko-talijanski mozaik“.
Uslijedilo je druženje sudionika Molizaika uz glazbeni program Mattea Vette i Antonella Genove uz autentični enogastronomski izlog autohtonih moliško-hrvatskih jela i proizvoda.
(www.hrvatiizvanrh.hr)