Na otvaranju izložbe u zagrebačkoj knjižnici Bogdana Ogrizovića govorili su književnici Nino Škrabe i Sonja Zubović te autorica Paola Palumbo iz Molisea

O tome kako su svoj jezik i kulturni identitet moliški Hrvati njegovali stoljećima, uz tradiciju živih jaslica, govorili su 27. studenoga na otvaranju izložbe u zagrebačkoj knjižnici Bogdana Ogrizovića književnici Nino Škrabe i Sonja Zubović te autorica Paola Palumbo.
O tradiciji moliškohrvatskih živih jaslica u kojima sudjeluje i do 150 ljudi prikazan je i dokumentarni film, a umjetničku poetiku jaslica dočarali su radovi Paole Palumbo u izlozima knjižnice.
Paola Palumbo rođena je u San Feliceu del Molise 28. svibnja 1961. Njezina kreativnost počinje izradom nakita od kože i malih ukrasnih predmeta za interijere. Slijedi period slikarstva sa specifičnom upotrebom boja, a izrada jaslica bila je prirodni nastavak umjetničkog puta, iz ljubavi prema rodnome mjestu koje oblikom i položajem pruža savršene ideje za realizaciju jaslica. Paola Palumbo definira svoje jaslice kao „mala umjetnička djela koja gleda kroz prozor”.

U pokrajini Molise do danas su opstala tri hrvatska sela San Felice del Molise (Štifilić), Montemitro (Mundimitar) i Acquaviva Collecroci (Živa voda ili Kruč). Pretpostavlja se da njihovo stanovništvo potječe iz biokovsko-neretvanskog područja, odnosno Makarskog primorja i s otoka Hvara i Brača. Prije 500 godina, oko 1518. “s one bane mora” dolaze hrvatski bjegunci pred Turcima i tu se naseljavaju te krajeve. I danas se u ta tri mala mjesta govori “na našo”.
Paola Palumbo je i jedan od osnivača Kulturnog udruženja Gentes, koje promovira kulturu i ples argentinskoga tanga, a emocije koje izaziva glazba važan su dio njezinog umjetničkog izražavanja. Svoje radove izlagala je na dvadesetak samostalnih i kolektivnih izložbi u Italiji. Godine 2011. svojim se jaslicama predstavila u Gradskome muzeju Omiša, a izložba u Zagrebu njezino je drugo gostovanje u Hrvatskoj.
(metro-portal.rtl.hr)