Jedan od najpoznatijih hrvatskih znanstvenika u svijetu, prof. dr. Štagljar s Odjela za biokemiju i medicinsku genetiku Sveučilišta u Torontu, sa svojim je timom službeno predstavio studiju za liječenje Parkinsonove bolesti

Nakon 10 godina rada i istraživanja, jedan od najpoznatijih hrvatskih znanstvenika u svijetu dr. Igor Štagljar sa svojim je timom službeno predstavio studiju za liječenje Parkinsonove bolesti, od koje samo u Hrvatskoj boluje oko 20.000 ljudi.

Nakon uspješnih eksperimenata na miševima, tijekom kojih su znatno smanjeni drhtanje i ukočenost, na redu su pacijenti oboljeli od te bolesti. Studija će se provoditi u kliničkom bolničkom centru Sveučilišta u Barceloni.

Moja znanstvena grupa sa Sveučilišta u Torontu je u renomiranom časopisu Molecular Systems Biology objavila znanstveni rad u kojem smo opisali proteinsko-interakcijski atlas 48 klinički važnih proteina pod nazivom G-Protein Coupled Receptors (GPCRs). Dotični proteini, koji se nalaze na površini ljudskih stanica i kojih ima ukupno oko 800, predstavljaju jednu od najvažnijih grupa receptora uključenih u nastanak brojnih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes, hipertenzija, rak te razni oblici alergije. Ovo je dosad najopsežnija studija u području istraživanja GPCR receptora i trebalo nam je gotovo 10 godina da završimo projekt, rekao je dr. Igor Štagljar.

U budućnosti bi se kod pacijenata koji boluju od Parkinsa ta bolest mogla liječiti koktelom dvaju lijekova koji blokiraju oba receptora. Ja mislim da će prvi klinički poklusi biti započeti za jedno dva, tri mjeseca, dakle morat ćemo čekati još jedno 5 godina da bismo sa sigurnošću mogli reći da će način na koji smo mi to pronašli također funkcionirati i kod ljudi, objasnio je za HRT prof. dr. Štagljar s Odjela za biokemiju i medicinsku genetiku Sveučilišta u Torontu.

VIDEO