HKD je u Kugi u Velikom Borištofu priredilo 11. natjecanje u recitiranju – Recital. Ove godine okupilo se 95 djece od 8 do 14 godine, koja su se natjecala u tri starosne kategorije

Hrvatsko kulturno društvo je 31. ožujka u Kugi u Velikom Borištofu priredilo 11. natjecanje u recitiranju – Recital. Ove godine okupilo se 95 djece od 8 do 14 godine, koja su se natjecala u tri starosne kategorije.

U prvoj kategoriji je pobijedio Manuel Fazekaš iz osnovne škole Veliki Borištof.

U drugoj kategoriji, koju su podijelili na dvije grupe, dobitnice su Elizabet Kerstinger i Sarah Fleischhacker iz panonske gimnazije Gornja Pulja. Među najstarijima je pobijedila Darija Horvath iz Velikoga Borištofa. Koordinatorica Recitala bila je učiteljica Katarina Zvonarić.

Svaki sudionik morao je recitirati jednu pjesmu po vlastitom izboru, jednu propisanu pjesmu i čitati jedan nepoznati tekst.

U svakoj kategoriji su tri člana žirija ocjenjivali naglasak, jačinu glasa, prezentaciju i to razlikuju li djeca točno glasovee, kazala je koordinatorica naticanja Katarina Zvonarić. Naravno, pazili su i na to kako točno i precizno čitaju djeca i razumiju li tekst.

Hrvatsko kulturno društvo jedne godine priređuje „Recital“ za učenike starosti od 8 do 14 godina, a druge natjecanje u pjevanju tvz. „Grajam“. Lani je na desetom „Grajamu“ u Kugi u Velikom Borištofu sudjelovalo 70 djece, a 2015. je na desetom „Recitalu“ bilo više od 80 djece.
(Hrvatska redakcija ORF-a)