U Vukovaru će se okupiti najtalentiraniji hrvatski nogometaši iz zemlje i inozemstva. Nastupit će 17 klubova i selekcija dječaka do 14 godina, a među njima i 40-ak djece hrvatskih iseljenika iz Austrije i Njemačke

Vukovar će od 23. do 26. travnja biti domaćin 13. Memorijalu vukovarskih branitelja, nogometnom turniru koji će okupiti najtalentiranije hrvatske nogometaše iz zemlje i inozemstva. Na njemu će nastupiti 17 klubova i selekcija dječaka do 14 godina. Među njima će biti i 40-ak djece hrvatskih iseljenika iz Austrije i Njemačke, okupljenih u dvije selekcije, izabrane iz respektabilnih klubova njemačke i austrijske Bundeslige.
Selekcija mladih Hrvata iz Njemačke nastupit će u skupini B gdje će igrati protiv Zadra, Splita i Istre 1961. Austrijske Hrvate dopala je skupina D, gdje će odmjeriti snage sa Hajdukom, Lokomotivom i Rijekom. Među njima će možda biti i neki novi Rakitić ili Šimunić, koji su poznati po tome što su kao djeca hrvatskih iseljenika (doduše iz Švicarske, odnosno Australije) postali vrhunski nogometaši.
Najviše igrača za selekciju daje FC First Vienna, njih trojicu. Tu su i igrači iz bečke Austrije, Red Bull Salzburga, Sturma iz Graza, SV Josko Rieda i drugih. Zanimljivo, među mladim austrijskim Hrvatima zaigrat će i sin proslavljenog austrijskog reprezentativca hrvatskih korijena, Ivice Vastića. Tin Vastić nastupa za Admiru Wacker, klub u kojem je i njegov otac kratko igrao, prije nego se proslavio nastupima u Sturmu iz Graza.
Njemačka selekcija okuplja se pod pokroviteljstvom Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke, koji već nekoliko godina spaja talentirane Hrvate iz Njemačke s domovinom. Prvi su se put natjecali sa dječacima 1997. godišta na istom ovom turniru. Iz te momčadi istaknula su se dva mlada hrvatska reprezentativca, veznjak Patrik Džalto iz Red Bull Leipziga i vratar Fabijan Buntić iz VFB Stuttgarta. Što je samo pokazatelj koliko je ova selekcija snažna. Igrači iz selekcije Hrvata iz Njemačke gotovo svi igraju u momčadima 1. i 2. Bundeslige.
Većina mladih Hrvata iz Njemačke nema hrvatsko državljanstvo i ne posjeduje hrvatsku putovnicu.
– Za dvojno državljanstvo još se uvijek borimo. Djeca treće generacije u 80 posto slučajeva posjeduju samo njemačku putovnicu, što usporava situaciju sa službenim utakmicama. Iz ove momčadi od 18 igrača samo četiri igrača imaju hrvatsku putovnicu. Što prije se veliki talenti otkriju, to se sa roditeljima brže može početi tražiti hrvatske putovnice ili državljanstvo – kaže trener Lučić.
(HSK)