Mjesec hrvatskoga jezika će se obilježiti nizom događanja, predavanjima i predstavljanjem jezikoslovnih izdanja: Pojmovnik kamenoga doba, Početno pisanje na hrvatskome jeziku, Hrvatski pravopis i dr. te medijskim prezentacijama

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje i ove godine obilježava Mjesec hrvatskoga jezika koji počinje u nedjelju 21. veljače, na Međunarodni dan materinskoga jezika, a traje do 17. ožujka, dana objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika iz 1967. godine.
Iz Instituta podsjećaju da je Hrvatski sabor 1997. godine utemeljio Dane hrvatskoga jezika koji traju od 11. do 17. ožujka, a, kako dodaju, ‘Mjesec hrvatskoga jezika zaokružuje priču o materinskome hrvatskom jeziku – jeziku naše pismenosti, kulture i identiteta’.
‘Ovom priredbom želimo istaknuti važnost očuvanja materinskoga jezika, svih njegovih narječja i dijalekata te upoznati javnost s bogatom hrvatskom jezičnom baštinom i sjajnom jezičnom poviješću. Hrvatski je jezik prošao prilično burna razvojna razdoblja, ali je unatoč svim poteškoćama uspio očuvati samobitnost i samosvojnost bez obzira na silne pritiske koji su u povijesti dolazili s raznih strana. Danas je življi nego ikad, slobodno se razvija, njime se slobodno piše i govori, a na međunarodnoj sceni zadobio je veliko priznanje postavši 24. službenim jezikom Europske unije’, ističe se u priopćenju.
Iz Instituta također najavljuju da će Mjesec hrvatskoga jezika obilježiti nizom događanja, predavanjima i predstavljanjem jezikoslovnih izdanja: Pojmovnik kamenoga doba, Početno pisanje na hrvatskome jeziku, Hrvatski pravopis i dr. te medijskim prezentacijama.
(Hina)