Mjesec hrvatske knjige održava se od 15. listopada do 15. studenoga, a središnja je tema i geslo ovogodišnje manifestacije Čitam sto nas sat. Pokrovitelj je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizator su Knjižnice grada Zagreba. Manifestacija će biti svečano otvorena u Šibeniku

Mjesec hrvatske knjige 2016., manifestacija koja više od dva desetljeća uspješno promiče knjigu i čitanje kao društvenu vrijednost, bit će svečano otvoren u subotu, 15. listopada u Šibeniku. Domaćin je svečanosti grad Šibenik, a Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ ovogodišnji je suorganizator.

Najstariji hrvatski grad ove godine bilježi tri bitne obljetnice, i to 950. obljetnicu prvoga spomena – u ispravi hrvatskoga kralja Petra Krešimira IV., 150. obljetnicu utemeljenja Narodne slavjanske čitaonice u Šibeniku i 400. obljetnicu objavljivanja knjige izuma i projekata Novi strojevi (Machinae novae) Šibenčanina Fausta Vrančića. Zbog tih ga je razloga Programski i organizacijski odbor Mjeseca hrvatske knjige 2016. odredio kao domaćina svečanoga otvorenja, koje će se održati u 12 sati u njegovu Hrvatskom narodnom kazalištu.

Nakon pozdravnih riječi Vilijama Lakića, ravnatelja Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“, Željka Burića, gradonačelnika Grada Šibenika, Gorana Pauka, župana Šibensko-kninske županije, Davorke Bastić, predsjednice Programskoga i organizacijskog odbora Mjeseca hrvatske knjige 2016. te Zlatka Hasanbegovića, ministra kulture Republike Hrvatske, okupljeni će imati priliku pratiti bogati kulturno-umjetnički program: Tisućljetni Šibenik – izlaganje dr. sc. Ivice Poljička, predsjednika Gradskoga vijeća Grada Šibenika, nastup Kulturne udruge Šibenske šuštine, koja će izvesti staro šibensko nijemo (mutavo) kolo te nastup klape Sebenico. Nakon završetka programa uslijedit će posjet izložbama u Knjižnici – Šibenik očima stranaca (građa iz fonda) i Šibenik očima Vladimira Kirina (trinaest izvornih crteža s motivima grada Šibenika iz 1922. i grafičke mape Šibenik hrvatskoga grafičara, slikara i grafičkoga dizajnera Vladimira Kirina).

Mjesec hrvatske knjige održava se od 15. listopada do 15. studenoga, a središnja je tema i geslo ovogodišnje manifestacije Čitam sto nas sat. Pokrovitelj je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizator su Knjižnice grada Zagreba. Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i ove se godine priključila manifestaciji sudjelovanjem u radu Programskog i organizacijskog odbora, programima koje će predstaviti u sklopu njezina trajanja – svečana dodjela Nagrade Anđelko Novaković Zaklade NSK – 27. listopada, predstavljanjem dokumenta Prijedlog kriterija i preporuka za izradu kvalitetnih e-lektira u organizaciji CARNeta i NSK – 28. listopada, tribinom Zelena knjižnica – iskustva i smjernice – 8. studenoga te izložbom i radionicom Sto lica knjige – od 9. do 11. studenoga. Nacionalna i sveučilišna knjižnica bit će domaćin i završne svečanosti Nacionalnoga kviza za poticanje čitanja, koja će se održati 15. studenoga, na kraju Mjeseca hrvatske knjige.
(NSK)

Programska knjižica Mjeseca hrvatske knjige 2016.