Mjesec hrvatske knjige je manifestacija koja u Hrvatskoj tradicionalno promiče čitanje kao društvenu vrijednost i knjigu kao kulturno dobro, a ove godine program će proteći u znaku odluke Opće skupštine UN-a koja je 2015. godinu proglasila Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu

Mjesec hrvatske knjige je manifestacija koja u Hrvatskoj tradicionalno promiče čitanje kao društvenu vrijednost i knjigu kao kulturno dobro, a ove godine održavat će se od 15. listopada do 15. studenog. Program će proteći u znaku odluke Opće skupštine UN-a koja je 2015. godinu proglasila Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu
Narodna knjižnica i čitaonica Novi Vinodolski u 2015. godini obilježava 170. obljetnicu svoga utemeljenja te niz obljetnica vezanih uz obitelj Mažuranić: 210 godina od rođenja Antuna Mažuranića, 170 godina od rođenja Vladimira Mažuranića te 125 godina od smrti Ivana Mažuranića. Upravo iz tog razloga odabrana je za domaćina svečanog otvorenja Mjeseca hrvatske knjige 2015.
Središnji programi Mjeseca hrvatske knjige 2015. uključuju: akciju Upali lampicu i čitaj koja će se 23. listopada odvijati na cijelom području Hrvatske s ciljem popularizacije čitanja. Nadalje, 9. studenog u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega održat će se stručni skup Narodne knjižnice u novim prostorima — spoj tradicije i suvremenosti, a Hrvatska knjižnica za slijepe 11. studenog obilježava 50. obljetnicu osnutka i rada u dvorani Vidra u Zagrebu. Istoga dana obilježava se i Dan hrvatskih knjižnica kojeg će knjižnice, sudionice manifestacije obilježiti bogatim programima.
Od 10. do 15. studenog na Interliberu u sklopu Znanstvenog parka će Knjižnice grada Zagreba organizirati kreativne radionice za djecu i mlade na temu poticanje čitanja popularne znanosti, uz Književni klub Booksa se manifestaciji pridružuje Piščevim dnevnikom i godišnjim festivalom Revija malih književnosti.
(Culturenet.hr)

Programska knjižica