Svečano otvorenje održat će se 15. listopada u Scheierovoj zgradi u Čakovcu. Stručni skup u Samoboru, Interliber od 13. do 18. studenoga, Nacionalni kviz za poticanje čitanja Ove su knjige nagrađene, provjeri zašto!, akcija Čitajmo zajedno te obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica, samo su neka od događanja koja će se održati u sklopu ove manifestacije
Mjesec hrvatske knjige 2012. i ove se godine održava od 15. listopada do 15. studenoga. Ovogodišnja je tema manifestacije posvećena Europskoj godini starenja i međugeneracijske solidarnosti.
Svečano otvorenje održat će se u ponedjeljak, 15. listopada u

Scheierovoj zgradi u Čakovcu. Stručni skup u Samoboru, Interliber od 13. do 18. studenoga, Nacionalni kviz za poticanje čitanja Ove su knjige nagrađene, provjeri zašto!, akcija Čitajmo zajedno te obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica, samo su neka od događanja koja će se održati u sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2012. godine.
Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pridružit će se obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige 2012. projektom Piramidom knjiga do Guinnessova rekorda. Svrha nam je izgraditi pravilnu četverostranu piramidu visine četiri metra. U tome nam svojim vrijednim donacijama pomažu korisnici Knjižnice, nakladnici, knjižari i svi ostali ljubitelji čitanja. Bitno je naglasiti i dobrotvorni karakter projekta, s obzirom na to da će se knjige korištene kao građa za piramidu darovati potrebitim ustanovama nakon njezina rastavljanja ili će biti proslijeđene zainteresiranim čitateljima kroz program BookCrossing. Uz navedeno, posebnost je i u tome što će svaki darovatelj u knjigama moći navesti krajnje odredište svoje donacije, a jamstvo pisanog traga o cijelom pothvatu bit će Knjiga graditelja s opsežnim podatcima o darovateljima i graditeljima. Piramida knjiga kandidirana je za Guinnessovu knjigu rekorda.
Knjige moraju biti slobodne, a ne zarobljene na policama – načelo je BookCrossinga, međunarodnog projekta koji Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu uspješno promiče već drugu godinu. Točno godinu dana nakon predstavljanja projekta BookCrossing u sveučilišnim knjižnicama, nastavljamo s BookCrossingom, surađujući s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Vinkovci, u kojoj će 8. studenoga biti upriličeno središnje događanje. BookCrossing djeluje tako da svatko tko želi svoju knjigu podijeliti s drugima ostavlja je na za to predviđenom mjestu, omogućujući i ostalima da je pročitaju. Knjiga tako kruži „od ruku do ruku“ i ispunjava svoju temeljnu ulogu – otvara se mogućem čitatelju.
Predstavljanje pjesničko-grafičke mape Mladena Galića i Zvonka Makovića 9 + 9 održat će se 23. listopada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.
Za vrijeme trajanja Mjeseca hrvatske knjige Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu predstavit će svoja izdanja i na Sajmu knjiga i učila Interliber 2012., koji traje od 13. do 18. studenoga. (NSK)