Hrvatska župa sv. Križa iz Hamiltona misom zahvalnicom proslavila proglašenje blaženim don Miroslava Bulešića, svećenika i mučenika. Hamiltonski umirovljeni biskup Anthony Tonnos predvodio je na dan beatifikacije don Miroslava Bulešića u Puli, misu zahvalnicu u čast novom blaženiku

Hrvatska župa sv. Križa iz Hamiltona misom zahvalnicom proslavila proglašenje blaženim don Miroslava Bulešića, svećenika i mučenika. Hamiltonski umirovljeni biskup Anthony Tonnos predvodio je u subotu, 28. rujna – na dan beatifikacije don Miroslava Bulešića u Puli, misu zahvalnicu u čast novom blaženiku.
Slavlje je počelo pozdravom župnika Marijana Mihokovića koji se osvrnuo na mučeničku Crkvu u Hrvata pozvavši se na „Martirologij Crkve u Hrvata“ don Ante Bakovića, navevši kako je u njoj među žrtvama i novi blaženik. Kako je župnik ovog ljeta proveo dva tjedna odmora u Istri i sam posjetio mjesta vezana uz Bulešićev život – rodnu župu Svetvinčenat i župu njegova mučeništva Lanišće, na početku mise su vjernici porijeklom iz Lanišća u narodnim nošnjama toga kraja nosili uokviren portret novog blaženika, kojeg je župnik dobio od župnika u Svetvinčentu. U prikaznim darovima uz uobičajene darove za Misu bili su i posebni darovi Hrvatske župne škole, župne folklorne udruge „Hrvatsko selo“, te umirovljeničke župne udruge „Kardinal Stepinac“. Među darovima je bila i boca humske biske, tradicionalnog istarskog pića, koja je darovana biskupu.
U prigodnoj propovijedi biskup Tonnos je istaknuo Miroslavovu vjernost Crkvi, Svetom Ocu, i napose odlučnost da se posve preda Kristu i svom narodu kome je bio poslan, posebno naglasivši njegov životni moto kojim oprašta poput Krista.
Na misi je pjevao mješoviti župni zbor pod ravnanjem Andreje Mahovlić-Rački s odraslim župnim tamburaškim sastavom „Zlatni pajdaši“ pod ravnanjem Mihaela Šavora i zborom nedjeljne jutarnje Mise „Ufanje“ pod vodstvom Ante Vukojevića. Prvi put su pjevali pjesmu posvećenu novom blaženiku što je crkva popratila pljeskom.
Liturgijski je prostor izvanredno ukusno uredila Ana Juraj, a uz portret novog blaženika postavljene su u naravnoj veličini lutke u istarskim narodnim nošnjama zalaganjem Ivana Lukšića, predsjednika Hrvatskog narodnog doma u Hamiltonu, porijeklom Istranina, te Ante Milardovića. Nazočna je bila počasna garda Kolumbovih vitezova župnog ogranka „Mons. Stjepan Šprajc“, učenici Hrvatske župne škole sa svojim učiteljima te članovi župne folklorne udruge „Hrvatsko selo“ u hrvatskim narodnim nošnjama. Uz domaće župljane bilo je gostiju iz drugih hrvatskih župa a posebno je bila uočljiva mala skupina u istarskim narodnim nošnjama.
Nazočni su bili i hrvatski gk u Mississaugi Ljubinko Matešić sa suprugom, voditelj radio programa „Zvuci Hrvatske“ na torontskom radiju Ivica Lončarić sa suprugom i povjesničar Frank Jankač, osobito aktivan u kanadskom priznanju nepravde nanesene Hrvatima u Kanadi za vrijeme I. svjetskog rata.

U donjoj župnoj dvorani biskup Tonnos blagoslovio je obnovljenu prostoriju „Hrvatskog sela“ i potom novouređenu sobu Hrvatske župne škole koja je tom prilikom uzela ime bl. Miroslava. U dvorani je nastavljeno druženje uz kavu i kolače koje je pripremila župna udruga Hrvatska katolička žena.
Biskup Tonnos je sa uzvanicima i članovima župnog financijskog odbora posadio spomen drvce uz nedavno postavljeni kip sv. Kateri Tekakwitha u parku ispred župne rezidencije. Tako je popunjen ovaj prostor: uz kip bl. Ivana Merza je drvo koje je zasadio biskup njegove Banjolučke biskupije mon. dr. Franjo Komarica, a uz bl. Kateri bor kojeg je zasadio kanadski biskup Tonnos. (kta/mgm)