Uz vjernike misije i predstavnike hrvatskih društava iz cijele Slovenije na misi su bili državna tajnica Zdravka Bušić, saborski zastupnik dr. Božo Ljubić, predstavnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Milan Bošnjak te predstavnici Hrvatskog veleposlanstva iz Ljubljane

U katedrali u Novom Mestu održano je 19. svibnja svečano euharistijsko slavlje u prigodi 7. Sabora hrvatske kulture u Sloveniji. Misno slavlje predvodio je dr. Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, a suslavili su dr. Silvestar Fabijan, katedralni župnik, i salezijanac don Ivan Matijević, voditelj Hrvatske katoličke misije u Novom Mestu. Sve okupljene prije mise pozdravio je biskup Novog Mesta mons. Andrej Glavan, istaknuvši važnost redovitih okupljanja hrvatskih katolika u njegovoj biskupiji.
U propovijedi je ravnatelj Markić u svjetlu svetkovine Duhova govorio o kršćanskom identitetu i Evanđelju koje se utjelovilo u kulture raznih naroda pa tako i hrvatskog. Potaknuo je hrvatske katolike u Sloveniji da njeguju svoju kulturu i baštinu te ne zaborave svoje kršćanske korijene i identitet.
Uz vjernike misije i predstavnike hrvatskih društava iz cijele Slovenije na misi su bili državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić, zastupnik Hrvatskog sabora i predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske dr. Božo Ljubić, predstavnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Milan Bošnjak te predstavnici Hrvatskog veleposlanstva iz Ljubljane. (IKA)