Najveći sajam knjiga u Latinskoj Americi će otvoriti svoja vrata mnoštvu nakladničkih kuća iz 42 zemlje svijeta, čitateljima, autorima, izdavačima, knjižničarima, književnim agentima, distributerima, promotorima čitanja, knjižničarima i knjižarima

I ove će godine Međunarodni sajam knjiga u meksičkome gradu Guadalajari, koji je najveći u Latinskoj Americi i koji se održava već dvadesetak godina, otvoriti svoja vrata mnoštvu nakladničkih kuća iz 42 zemlje svijeta, čitateljima, autorima, izdavačima, knjižničarima, književnim agentima, distributerima, promotorima čitanja, knjižničarima i knjižarima.
Sajam počinje 28. studenoga – od tada pa do 6. prosinca, na 26 tisuća metara kvadratnih organizirat će se brojne književne tribine, izložbe, razgovori, dodjele nagrada i priznanja… Zemlja partner je Velika Britanija.
Od hrvatskih književnika u Guadalajari će ove godine boraviti Miroslav Međimorec i Željka Lovrenčić koja je 2006. godine započela suradnju između književnika iz toga grada i Društva hrvatskih književnika. Ona već nekoliko godina uspješno surađuje i s nakladničkom kućom La Zonámbula na čijem je čelu pjesnik Jorge Orendáin. Do sada je u njoj objavila tri knjige hrvatskih autora u prijevodu – poetsku zbirku Murmullo sobre el asfalto Davora Šalata i Lane Derkač (2008.), izbor iz suvremene hrvatske poezije naslovljen Bajo la ceniza del antiguo fuego (2010.) i Yo, el viajero Veselka Koromana (2015). Suurednica je knjige akademika Dubravka Jelčića Historia de la literatura croata i uz Marija Ostojića i Tatjanu Grubišić Čabo, prevoditeljica knjige Miroslava Međimorca Cuentos verídicos de la Guerra Patria koja će uz Koromanovu biti predstavljena na Sajmu. Naši će autori biti nazočni na mnoštvu književnih i društvenih događanja.
(DHK)