S ministricom Vučinović, ujedno predsjednicom HGI-a, i predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimirom Dekovićem na zajedničkom primanju u sjedištu Primorsko-goranske županije razgovarali su župan Zlatko Komadina, zamjenica župana Marina Medarić i zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović

– Položaj Hrvata u Crnoj Gori je vrlo dobar, iako zbog malobrojnosti postoji stalna opasnost od asimilacije, istaknula je 24.veljače ministrica u Vladi Crne Gore i predsjednica HGI-a Marija Vučinović tijekom sastanka s predstavnicima Primorsko-goranske županije.
S ministricom Vučinović i predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimirom Dekovićem na zajedničkom primanju u sjedištu Primorsko-goranske županije razgovarali su župan Zlatko Komadina, zamjenica župana Marina Medarić i zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović.
– Iako čine manje od 1% stanovništva u Crnoj Gori, Hrvati su zastupljeni u parlamentu i, kao dio vladajuće koalicije, u Vladi. Zastupnika im omogućuje izborna povlastica, pa je 1400 glasova dovoljno za izbor, ali su zbog sudjelovanja u vlasti najčešće na meti kritika u medijima, rekla je Vučinović. Ipak, zaključila je, samo tako možemo ostvarivati svoja prava.
Ministrica Vučinović rekla je da su se Hrvati u Crnoj Gori 2002. godine organizirali u stranku jer su smatrali da kroz kulturna društva ne mogu adekvatno zastupati svoje interese.
– U proteklih 12 godina dali smo svoj doprinos kao lojalni građani Crne Gore i danas smo prepoznati kroz političku stranku i nevladine udruge”, kazala je Vučinović.
Župan Komadina zahvalio im je na brizi o bogatoj kulturnoj baštini Hrvata i Katoličke crkve, ponajviše u Boki kotorskoj. To je i zasluga Hrvatskog nacionalnog vijeća koje, uz brigu o tiskanom i radijskom glasilu, izdaje i knjige, pa su predložili suradnju sa županijom oko hrvatskog izdanja nekog od njihovih naslova.
-Manjine moraju biti most između država i drago mi je da je Crna Gora prepoznala važnost hrvatske manjine. Manjina koja čini 1% stanovništva rijetko dobije svoju predstavnicu u vladi i na tome Vam čestitam, kazao je župan Zlatko Komadina.
Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković kazao je da su Hrvati u CG prvi formirali svoje nacionalno vijeće i, uz stranku i nevladin sektor, prepoznatljivi su na društvenoj i kulturnoj sceni Crne Gore.

-Prvi put u povijesti imamo svoje glasilo i svoj elektronski medij, Hrvatski radio, koji se može pratiti preko interneta, a ima i svoj portal, rekao je Deković.
Gosti iz Crne Gore posjetili su Primorsko-goransku županiju i Grad Rijeku povodom blagdana Svetog Tripuna i niza povezanih događanja.
(Radio Dux)