Mladu Tamburicu Uzlop zapravo čine dvije grupe, prva sa 14 članova (od 9 do 12 godina) i druga od 17 članova (od 13 do 17godina). Dosada su u Uzlopu priredili tri dječja folklorna festivala, a prošle godine su izveli vlastitu dječju kazališnu produkciju »U rukama divljega štakora“. Planiraju i 4. Dječji festival 20. srpnja ove godine

»Mini Metron« je kulturna nagrada Hrvatskoga centra za posebne ideje i istaknuta dostignuća na području očuvanja ili razvijanja hrvatske riječi, hrvatskoga odnosno dvojezičnoga školstva, razmjene omladine itd. Odluka sedmeročlanoga žirija za dodjelu Nagrade »Mini Metron« za 2014. godinu bila je jednoglasna – svi za Mladu Tamburicu Uzlop.
Termin za svečanu dodjelu je predviđjen za 17. lipanj u Hrvatskom centru u Beču, Schwindgasse 14. Ondje će Uzlopci pokazati i prigodni program.
U obrazloženju Hrvatskoga centra piše kako Mlada Tamburica Uzlop odlično odgovara i smislu i cilju ove nagrade, koja je ime dobila po Demetru „Metru“ Karallu, dugogodišnjem predsjedniku Hrvatskoga gradišćanskoga kulturnoga društva u Beču i aktivistu za manjinska prava i očuvanje hrvatskoga jezika i kulture u Beču i Gradišću, kao i u susjednim zemljama.
Mladu Tamburicu Uzlop zapravo čine dvije grupe, prva sa 14 članova (od 9 do 12 godina) i druga grupa od 17 članova (od 13 do 17godina). Dosada su u Uzlopu priredili tri dječja folklorna festivala, a prošle godine su izveli vlastitu dječju kazališnu produkciju »U rukama divljega štakora“. Mlada Tamburica Uzlop planira i 4. Dječji festival 20. srpnja ove godine.
Kulturna nagrada »Mini-Metron« sastoji se od skulpture od stakla s ugraviranim natpisom i povelje na hrvatskom jeziku.
(Hrvatske novine)