Mladi glazbeni sastav KroaTarantata iz Mundimitra u regiji Molise na jugu Italije će dobiti Mini-Metron Hrvatskoga centra za 2015. godinu. Žiri za dodjelu Mini-Metrona izabrao ih je među pet kandidata

Mladi glazbeni sastav KroaTarantata iz Mundimitra u regiji Molise na jugu Italije će dobiti Mini-Metron Hrvatskoga centra za 2015. godinu. Žiri za dodjelu Mini-Metrona izabrao je, među pet kandidata, KroaTarantatu za nagradu.

KroaTarantata je mlada, inovativna grupa, koja njeguje tradicionalnu kulturu u novom obliku, povezana je s Hrvatskim centrom, i povezuje Gradišćance s moliškim Hrvatima. Mladi glazbenici KroaTarantate redoviti su gosti na Hrvatskom balu u Beču, ove godine po četvrti put, kazala je Lidija Novak.

Dosadašnji dobitnici nagrade: 2014.: Mlada tamburica Uzlop, 2013.: Savezna gimnazija Željezno, 2012.: Filip Hauck i Markus Tozzer, 2011.: Marin Berlaković, Julija Domnanović, Michaela Ferčak i Marko Kölbl, 2010.: Elektrikeri, 2009.: organizatori natjecanja LINAK, 2008.: Silke Bilišić i pet učenika jezičnoga tečaja školske sekcije.
Mini-Metron se dodjeljuje za posebne ideje i istaknuta dostignuća na području očuvanja ili razvijanja hrvatske riječi, hrvatskoga odnosno dvojezičnoga školstva, razmjene omladine, podizanje hrvatske samobitnosti i kulturnoga izričaja omladine i za mladež.
(Hrvatska redakcija ORF-a)