Mnoštvo Hrvata i građana grada Münchena u srijedu navečer sudjelovalo je u mimohodu povodom „Sjećanja na pad grada Vukovara“ u Münchenu koja se u organizaciji Udruge hrvatskih studenata München (UHS) i Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj (HSKNj) kretala centrom grada Münchena.

Kolonu su predvodili mladi zajedno sa braniteljima domovinskog rata i članovima hrvatskog folklornog društva, koji su s upaljenim svijećama na dostojanstven način odali počast žrtvama grada Vukovara, njegovim stanovnicima i hrvatskim braniteljima.

Nakon mimohoda koji se kretao od Odeonsplatza do Königsplatza, u dužini od jednog kilometra, na Königsplatzu je održan program uz glazbene skladbe Klape Croatia, Folklorne skupine grada Münchena te govori studenata i branitelja. Predstavnik prosvjednika iz Savske 66, hrvatski branitelji Đuro Glogoški, zahvalio se u emotivnom govoru studentima na organizaciji i naglasio, da se s time promiče istina o domovinskom ratu.

Predstavnica studenata Dragica Udiljak je naglasila simboliku pada grada Vukovara za mir u Europi te održala minutu šutnje za žrtve hrvatskoga grada heroja i stradalima na nedavnom terorističkom napadu u Parizu.

Na čelu münchenske kolone sjećanja na vukovarske žrtve mladi su nosili u hrvatskim tradicionalnim nošnjama državne zastave Hrvatske, Europske Unije te Bavarske. Predstavnici Udruge hrvatskih studenata i Hrvatskog svjetskog kongresa Mate Ćurić i Neda Caktaš, položili su vijenac na spomeniku žrtvama nacionalsocijalizma, koji se nalazio na putu mimohoda.
(croatia.ch)

Za portal pripremio: Zvonimir Mitar

Fotogalerija