Obilježavanje počinje 21. veljače, na Međunarodni dan materinskoga jezika, a završava 17. ožujka, na dan kad završavaju Dani hrvatskoga jezika 

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ) i ove će godine obilježiti Mjesec hrvatskoga jezika te organizirati brojna događanja kako bi se o hrvatskome jeziku, jednoj od najvažnijih značajki hrvatskoga identiteta, govorilo što više i kako bi se širila svijest o vrednotama i ljepotama hrvatskoga jezika, priopćeno je iz IHJJ-a. Obilježavanje Mjeseca hrvatskoga jezika počinje 21. veljače, na Međunarodni dan materinskoga jezika, a završava 17. ožujka, na dan kad završavaju Dani hrvatskoga jezika. Institut će u Mjesecu hrvatskoga jezika predstaviti obnovljenu stranicu svojih jezičnih savjeta na adresi jezicni-savjetnik.hr, a predstavit će i novi portal Hrvatski jezik u školi na adresi hrvatski.hr te svoja izdanja u prošloj godini.

Među izdanjima koja će biti predstavljena su “Praktični vodič kroz mišljenje i značenje” Raya Jackendoffa, “Prijedlozi u čakavskome ekavskom dijalektu – Uvod u značenje” Irene Miloš, “Etimološki rječnik hrvatskoga jezika, 1. svezak, A – Nj” skupine autora te “Lažni prijatelji” Kristiana Lewisa.

Predstavit će se i “Prvi školski pravopis hrvatskoga jezika” skupine autora, “555 jezičnih savjeta” skupine autora, “Voltićeva Ilirska gramatika” Marijane Horvat i Sanje Perić Gavrančić, “Besjede fra Matije Divkovića” skupine autora, “Libro od svetoga Vlaha” Ivane Lovrić Jović i Željka Jozića, “Osorsko-hvarska pjesmarica” Kristine Štrkalj Despot i 3. godište znanstveno-popularnoga časopisa Hrvatski jezik.

Institutski će znanstvenici održati i nekoliko predavanja u vezi s obilježavanjem 50. obljetnice Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, a tradicionalno će se održati i Dani otvorenih vrata Instituta od 11. do 17. ožujka, na kojima će ugostiti učenike osnovnih i srednjih škola i sve zainteresirane.
(Hina)