Kulturnu nagradu Hrvatskoga centra u Beču „Metron“ će primiti braća Hermann i Hubert Rešetarić iz Stinjaka kao i – posmrtno – dr. Anton Andorfer za njegov angažman za ispunjenje Člana 7 Državnoga ugovora

Kulturnu nagradu Hrvatskoga centra u Beču, takozvani „Metron“ za 2015. će primiti braća Hermann i Hubert Rešetarić iz Stinjaka kao i – posmrtno – dr. Anton Andorfer za njegov angažman za ispunjenje Člana 7 Državnoga ugovora.
Tako je odlučio sedmeročlani žiri za dodjelu nagrade, izvijestio je njihov glasnogovornik Rudi Gregorić. Već od mladosti se Hermann (80) i njegov brat Hubert (77) zalažu za opstanak hrvatske manjine u Austriji.
Dosljedno su se zalagali za ispunjenje manjinskih prava, koja su zapisana u Članu 7 Državnoga ugovora 1955. ljeta. Išli su i do Ustavnoga suda, da bi Gradišćanski Hrvati ostvarili svoja prava. Sud im je konačno dao za pravo. Sa stinjačkom braćom borio se i dr. Anton Andorfer, stručnjak za manjinsko pravo.
Hubert i Hermann Rešetarić su zajedno s pravnikom Andorferom 1973. utemeljili. Komitet za prava Gradišćanskih Hrvata. Zahvaljujući njhovom angažmanom je došlo do uvođenja hrvatskih radio- (22. 1. 1979.) i tv-emisija (u travnju 1989. ) u okviru ORF-a, i do postavljanja dvojezičnih seoskih tabli (2000. ). Oni se ne slažu samo s prijevodi službenih formulara na hrvatski (s odlukom od 9. prosinca 2015.). Hubert Rešetarić se još dandanas bori za to, da mu se u putovnicu hrvatskim jezikom upišu mjesto rođenja i stanovanja.
Kulturnom nagradom „Metron“ u obliku skulpture od sirovoga stakla i povelje odlikovani su pjesnik i književnik Anton Leopold (2008.), tadašnji predsjednik Kulturnoga saveza Hrvata u Slovačkoj Juraj Cvečko (2009.), koruški Slovenac i mentor tamburaša Hanzi Gabriel (2010.), utemeljitelji FA Kolo Slavuj Mirko Berlaković, Štefan Karall i Milan Kornfeind (2011.), Feri Fellinger i grupa Pax (2013.), moravski Hrvat i kulturni aktivist Jozo Lavička kao i veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji Gordan Bakota (2014.).
Dodjela nagrade Hermannu i Hubertu Rešetariću, odnosno posmrtno pravniku dr. Antonu Andorferu bit će nagodine u martu. Hrvatski centar dodjeljuje nagradu od 2008. godine.
(Hrvatska redakcija ORF-a)