Svetom misom i koncertom duhovne glazbe u Otavicama obilježena 130. Obljetnica Meštrovićeva rođenja, a na svečanoj sjednici Gradskog vijeća bit će mu posthumno Ivanu Meštroviću dodijeljena Povelja počasnog građanina Drniša
Svetom misom i koncertom duhovne glazbe večeras je u Otavicama obilježena 130. obljetnica rođenja najpoznatijeg hrvatskog kipara Ivana Meštrovića.
Ivan Meštrović rođen je 15. kolovoza 1883. godine u Vrpolju u Slavoniji, gdje je njegov otac Mate otišao trbuhom za kruhom iz siromašne Dalmatinske Zagore.
Proslavu su u njegovu zavičaju, gdje je Meštrović proveo djetinjstvo, organizirali Općina Ružić i Muzeji Ivana Meštrovića iz Splita.
Uz vodstvo Općine Ružić predvođeno načelnikom Josipom Sučićem, svečanosti je nazočio i drniški gradonačelnik Josip Begonja, kustosica splitske Galerije »Meštrović« Zorana Jurić Šabić, te oko dvije stotine žitelja petropoljskog i drniškog kraja.
Najprije je služena sveta misa u crkvici Presvetog Otkupitelja, poznatijoj kao Meštrovićev Mauzolej u kojoj je kipar i pokopan 1962. godine, a koju je predvodio fra Jozo Jukić župnik Župe porođenja Blažene Djevice Marije iz Gradca.
Potom je uslijedio koncert duhovne glazbe na kojem su nastupili operni pjevači Hrid Matić i Nera Gojanović Kljajić. Proslava je nastavljena drženjem mještana i organizatora zajedničkim domjenkom podno Meštrovića glavice gdje je smještena muzejska suvenirnica.
Sutra u prigodi Dana grada Drniša i blagdana njegova zaštitnika sv. Roka na svečanoj sjednici Gradskog vijeća bit će posthumno Ivanu Meštroviću dodijeljena Povelja počasnog građanina Drniša. Povelja se dodjeljuje u povodu 130. obljetnice njegova rođenja, na prijedlog Gradskog muzeja Drniš u kojem najznačajniji postav čine Meštrovičevevi radovi koje je darovnicom ostavio svom gradu. (Novi list)