Iz Ateliera Meštrović na zagrebačkome Gornjem gradu iznesen je “Portret Ivana Meštrovića”, rad našega velikog slikara Vladimira Becića, te pet Meštrovićevih crteža. Riječ je o djelima koja su zaštićeno kulturno dobro. U takvim je slučajevima vlasnik, prema Zakonu o očuvanju kulturnih dobara, obvezan djelo ponuditi državi na prvokup. Propisani je rok 60 dana, nakon toga djelo je na slobodnom tržištu

Iz Ateliera Meštrović na zagrebačkome Gornjem gradu iznesen je “Portret Ivana Meštrovića”, rad našega velikog slikara Vladimira Becića, te pet Meštrovićevih crteža. Ta djela, zaštićeno kulturno dobro, nisu odnesena na kakvu izložbu, no ipak je riječ o legalnom činu. U vlasništvu su unuka velikoga kipara, Stjepana Meštrovića, i uskoro će biti ponuđena na prodaju.
Nije poznata adresa na koju je premješten jedan od najljepših portreta Vladimira Becića, onaj za koji mu je pozirao Ivan Meštrović. Zajedno s pet Meštrovićevih crteža iznesen je iz stalnoga postava zagrebačkog atelijera. Kako je rekao Andro Krstulović Opara, ravnatelj Fundacije Meštrović, jedan od članova obitelji, unuk Ivana Meštrovića – Stjepan Meštrović – posegnuo je za svojim legitimnim pravom i nakon što je ispunio dugotrajnu proceduru, povukao je djela iz njegova vlasništva.
Riječ je o djelima koja su zaštićeno kulturno dobro. U takvim je slučajevima vlasnik, prema Zakonu o očuvanju kulturnih dobara, obvezan djelo ponuditi državi na prvokup. Propisani je rok 60 dana, nakon toga djelo je na slobodnom tržištu.
Od osam djela iznesenih 2007. pet je uspjela otkupiti država, ostala su prodana u slobodnoj prodaji. Kako bi spriječio da vlasnik svakih nekoliko godina iznosi, makar i svoje vlasništvo iz muzejskog postava, ravnatelj Fundacije tražio je da se dogovori dulji rok.
A jedna od obveza je i zabrana iznošenja zaštićenog dobra iz zemlje. Ali, završe li ti radovi i u zbirci kakvoga domaćeg tajkuna, također teško da ćemo ih ikada više vidjeti. Stjepan Meštrović svoju je cijenu dao, jedna je procjena obavljena, čeka se druga. Usporedbe radi – ovaj Becićev portret Ivana Meštrovića vrijedi, procijenjeno, kao pola jednoga novog Vladina vozila.
(HRT)