Natjecanje nosi ime naše proslavljene primabalerine Mije Čorak Slavenske koja je ostvarila značajnu karijeru u inozemstvu, osobito u SAD-u, a tekuća 2016. godina posvećena je 100. obljetnici njezina rođenja

Međunarodno baletno natjecanje ‘Mia Čorak Slavenska’ u organizaciji Hrvatskoga društva profesionalnih baletnih umjetnika održat će se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović na sceni Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu od 6. do 8. srpnja 2016.
Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika (HDPBU) u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži (HGM) suosnivači su biennalnoga baletnog natjecanja koje je prvi put bilo održano 2006., a od 2010. godine je dobilo međunarodni karakter te se održava na sceni HNK u Zagrebu, koje je punopravni partner ove manifestacije.
Natjecanje nosi ime naše proslavljene primabalerine Mije Čorak Slavenske koja je ostvarila značajnu karijeru u inozemstvu, osobito u SAD-u, a tekuća 2016. godina posvećena je 100. obljetnici njezina rođenja.
Središnja proslava ovoga jubileja bit će Gala koncert samoga natjecanja u petak, 8. srpnja 2016. u zagrebačkome HNK, kada će biti dodijeljenje nagrade i premijerno prikazan film o Miji Čorak Slavenskoj Mia – A Dancer’s Journey u američkoj produkciji, koji je nedavno osvojio nagradu LA Emmy Award.
Predsjednik žirija proslavljeni je baletni umjetnik Irek Mukhamedov, a članovi su Ljubinka Dobrijević i dr. Szilard Macher. Organizator natjecanja i redatelj Gala koncerta je dr. sc. Svebor Sečak, predsjednik HDPBU.
Ove se godine na Međunarodno baletno natjecanje Mia Čorak Slavenska prijavilo osamdeset i sedam plesača iz dvadeset jedne zemlje: Kanade, SAD-a, Ukrajine, Rusije, Srbije, Slovenije, Grčke, Italije, Australije, Kube, Bugarske, Makedonije, Japana, Moldavije, Španjolske, Hrvatske, Velike Britanije, Mađarske, Austrije, Poljske i Slovačke.
(HNK)

Premijera filma “Mia – a Dancer’s Journey” u Slavonskom Brodu